Partij van de Arbeid


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*


Den Haag, 29 april 2004


PvdA-fractie wil snel meer openbaarheid over misstanden beleggingsinstellingen


Op 27 april presenteerde de AFM een rapport over beleggingsinstellingen. Hierin komt naar voren dat beleggingsinstellingen op diverse fronten misstappen maken die directe schade toebrengen aan de consument. Het gaat dan onder andere om informatie over de kosten, de prijsvorming en de interne controle.


Het PvdA-kamerlid Frank Heemskerk noemt de conclusies van de AFM verontrustend: Er moet meer openbaarheid komen over de misstanden bij beleggingsinstellingen. Het is volstrekt onbekend voor consumenten bij welke fondsen er wat mis is. De consument is afhankelijk van de beleggingsfondsen zélf om te wijzen op hun eigen misstanden, en dat kan natuurlijk niet. Dit is ook slecht voor de sector, want de goede lijden nu onder de slechte. Alleen de AFM weet waar de rotte appels zitten , aldus Frank Heemskerk.


Heemskerk heeft er bij minister Zalm op aangedrongen dat de regering op korte termijn met een reactie komt op het AFM-rapport. Ook wil hij een reactie op de kritiek van de Nederlandse Vereniging van Banken dat het overgrote deel van de misstanden veroorzaakt zou zijn door wet- en regelgeving die niet up-to-date is. Verwijt de pot nu de ketel? Ik zou graag concrete suggesties horen over onduidelijke regels, dan passen wij die zo snel mogelijk aan , aldus het PvdA-kamerlid.


Voor nadere informatie: Frank Heemskerk, 06 18306019


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl