Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2004/1097
datum
27-04-2004

onderwerp

Evaluatie Landdag

TRC 2004/3232

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Op 5 april jl. heeft de Landdag plaatsgevonden, die ik u heb toegezegd te organiseren tijdens het Algemeen Overleg over de evaluatie van het programma Beheer. Ik heb de Landdag gecombineerd met de bijeenkomst 'De EHS in beeld'. De dag vond plaats in het natuurgebied Lentevreugd te Wassenaar.

Tijdens de Landdag is met bestuurders van verschillende organisaties indringend gediscussieerd over onder andere de omslag van minder verwerving naar meer beheer en de revisie van het programma Beheer. Aanwezig waren onder anderen mevrouw Edelenbosch, gedeputeerde van de provincie Drenthe, de heer Blauw van de Stichting Beheer Natuur en Landschap (SBNL), de heer De Graeff van Vereniging Natuurmonumenten en de heer Heijkoop van WLTO.

datum
27-04-2004

kenmerk
DN. 2004/1097

bijlage

Draagvlak
Bij alle betrokken organisaties bestaat draagvlak voor een grotere bijdrage van particulieren en boeren bij de realisatie van de EHS. Ten aanzien van de omslag van minder verwerving naar meer beheer is zowel door LTO als door SBNL geconstateerd dat deze veel kansen biedt voor boeren en particulieren. Het belang werd benadrukt van een intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen bij de uitwerking en implementatie van de omslag. Onderlinge samenwerking stimuleert tevens de uitwisseling van de voor particulieren en boeren benodigde kennis.

Continuïteit
Als voorwaarde voor succes is genoemd het waarborgen van de continuïteit in het beheer, zowel voor de natuur als voor de beheerder. Verlenging van de duur van de contractperiode en zelfs het sluiten van loopbaanovereenkomsten zijn geopperd. In aansluiting hierop heb ik toegezegd om de mogelijkheden te onderzoeken om de continuïteit van beheer te vergroten.

Vertrouwen
Een andere belangrijke notie, die naar voren werd gebracht door de provincies, was het vertrouwen in en het bouwen aan. Die elementen zitten deels reeds in het aspect van de continuïteit, die wordt gewaarborgd door een betrouwbare overheid. Maar ook binnen die overheid moet er sprake zijn van vertrouwen schenken, van centrale overheid aan regionale overheid en vice versa. Samenwerking tussen overheden is een absolute randvoorwaarde voor succes.

Workshops
De Landdag is niet alleen een dag geweest voor bestuurders. In het middagdeel van de dag zijn diverse workshops georganiseerd voor ambtelijke vertegenwoordigers van de provincies en van een aantal organisaties op het gebied van natuur en landbouw. In de workshops zijn de volgende onderwerpen aan de orde gesteld: * De omslag van minder verwerving naar meer beheer: hierbij is gesproken over een beleidskader voor de sturing van de omslag; * Kennisoverdracht: deze workshop was gericht op mogelijkheden tot vergroting van (bestaande) kennis tussen de verschillende categorieën beheerders;
* Beheerinstrumenten: in de workshop is aandacht geweest voor de aanpassingen op korte termijn (revisie Programma Beheer) en de lange termijn aanpassingen (nieuwe EU-kaderverordening).

De uitkomsten van deze workshops worden betrokken bij de revisie van het Programma Beheer en de ontwikkeling van de Groene diensten, en bij de uitwerking van de omslag van minder verwerving naar meer beheer.

'De EHS in beeld'
Tot slot wil ik nog kort melding maken van de bijeenkomst 'De EHS in beeld', waarmee de Landdag is gecombineerd. Aanleiding voor deze bijeenkomst is het feit dat we in 2004 halverwege de uitvoeringsperiode van de Ecologische Hoofdstructuur zijn. Een goed moment om de balans op te maken en stil te staan bij de behaalde successen tot nu toe. Hiervoor is een boek samengesteld, waarin verschillende EHS-projecten de revue passeren. Het boek laat zien wat de sleutelfactoren voor succes zijn: persoonlijke betrokkenheid en initiatief, samenwerking tussen betrokken partijen en een multifunctionele aanpak. Mijn collega minister Dekker van VROM heeft de positie van de EHS in de Nota Ruimte toegelicht.

Tijdens de Landdag heb ik dit boek uitgereikt aan diverse partners die bij de realisatie van de EHS zijn betrokken.

Hierbij bied ik u dit boek 'De Ecologische Hoofdstructuur in beeld, vitaal en verbindend' aan.

Het boek zal tevens verzonden worden aan bestuurders en beleidsmakers van zowel overheden als organisaties op het gebied van natuur, landbouw en recreatie.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
'De Ecologische Hoofdstructuur in beeld, vitaal en verbindend' is niet in elektronische vorm beschikbaar.

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Landdag (PDF-formaat, 61 kB)


---