Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1321
datum
28-04-2004

onderwerp
Aanbieding Evaluatie Meststoffenwet 2004
TRC 2004/3267

bijlagen
2

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 29 januari jl. heb ik u geïnformeerd over de opzet en uitvoering van de Evaluatie Meststoffenwet 2004. Inmiddels is deze evaluatie afgerond en aan mij op 27 april 2004 aangeboden. Hierbij stuur ik u het syntheserapport van deze evaluatie toe, mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. De Evaluatie Meststoffenwet 2004 is uitgevoerd door een groot aantal onderzoeksinstellingen onder leiding van Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), Landbouw Economisch Instituut en Expertisecentrum LNV. Het syntheserapport is opgesteld onder eindverantwoordelijkheid van het MNP. De rapportages van de in het kader van de Evaluatie Meststoffenwet 2004 uitgevoerde deelonderzoeken die mede ten grondslag liggen aan het bijgevoegde syntheserapport komen op korte termijn volledig beschikbaar via de internetsite van mijn ministerie: http://www.minlnv.nl/mestbeleid/.

datum
28-04-2004

kenmerk
DL. 2004/1321

bijlage

Het syntheserapport geeft, terugkijkend, een evaluatie van de werking van de Meststoffenwet tot nu toe, en vooruitkijkend, een beoordeling van een aantal varianten van gebruiksnormen. De beoordeelde varianten van gebruiksnormen zijn ontleend aan het rapport van de Werkgroep Onderbouwing Gebruiksnormen. Deze werkgroep van onderzoekers heeft de afgelopen maanden onderzocht hoeveel werkzame stikstof toegediend kan worden ingeval van toepassing van de bemestingsadviezen en ingeval van niet overschrijden van de stikstof-concentratiedoelstelling voor grondwater of oppervlaktewater. De werkgroep heeft daartoe een tiental scenario's van bemestingsnormen voor stikstof en fosfaatbemesting doorgerekend. Dit rapport stuur ik u hierbij eveneens toe.

Mede op basis van deze rapporten zullen wij keuzes maken voor de nadere invulling van het nieuwe mestbeleid en het stelsel van gebruiksnormen. In mei 2004 stuur ik u de beleidsbrief waarin wij onze voornemens kenbaar maken.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlagen:
* MNP-rapport - Mineralen beter geregeld, Evaluatie van de werking van de Meststoffenwet 1998 - 2003 (PDF-formaat, 2340 kB)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
* PRI-rapport - Gebruiksnormen bij verschillende landbouwkundige en milieukundige uitgangspunten (PDF-formaat, 2032 kB)

PDF-versie van de brief
Aanbieding Evaluatie Meststoffenwet 2004 (PDF-formaat, 34 kB)


---