Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG: kwaliteit kinderopvang niet te handhaven (28/04/04)

Door het vervallen van de kwaliteitseisen in de kinderopvang is voor gemeenten de juridische basis om hun toezichthoudende en handhavende taken uit te oefenen en bijbehorende verantwoordelijkheid te nemen onduidelijk. Met name het aspect van de handhaving -is bijvoorbeeld een gastouder die zeven babys verzorgt in een schuurtje verantwoord bezig?-baart de VNG zorgen. Het is op dit moment voor gemeenten volstrekt niet helder op welke wijze gemeenten invulling moeten geven aan die verantwoordelijkheid.

De VNG vraagt zich af of als gevolg van Amendement Nr. 79 de taken met betrekking tot toezicht en handhaving door de gemeenten nog wel uitvoerbaar zijn. Er zijn immers geen toetsingscriteria op basis waarvan de gemeente die taken nog adequaat kunnen uitoefenen.

Het kabinet koos in het wetsvoorstel Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) in eerste instantie voor uniform toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang onder verantwoordelijkheid van gemeenten, gebaseerd op de kwaliteitseisen in de AMvB Kwaliteit en uitgevoerd door de GGDen. Vorige week werd tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel duidelijk dat een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF Amendement Orgu (nr. 79) ondersteunt en daarmee het schrappen van de AMvB Kwaliteit. Dat betekent dat uniforme en concrete normen ten aanzien van bijvoorbeeld leidster/kindratios, maximale groepsgrootte en eisen aan de accommodatie niet als zodanig worden opgenomen in de wet of in een AMvB. In plaats daarvan wordt dit aan de markt overgelaten met dien verstande dat zij verantwoorde kinderopvang moeten leveren. Deze wending in het debat en de positieve reactie van de minister is voor de VNG een onaangename verrassing. De VNG meent dat de AMvB Kwaliteit een acceptabele balans bood tussen deregulering op het gebied van veiligheid- en hygiëneregels aan de ene kant en borging ten aanzien groepsgrootte, leidster/kindratios, minimale opleidingseisen en accommodatie-eisen aan de andere kant; een goed evenwicht tussen financiële toegankelijkheid enerzijds en anderzijds (behoud van) kwaliteit om als overheid de eerste jaren van de stelselwijziging in de kinderopvang een basiskwaliteit te garanderen. De VNG wijst in het algemeen de politieke keuze voor minder regels niet af, maar het schrappen van concrete normen gaat in dit stadium ten koste van het toezicht en wij vrezen daarmee kwaliteitsverlies in de kinderopvang.

De VNG heeft haar standpunt ook aan de Tweede Kamerfracties kenbaar gemaakt.