Provincie Overijssel

Tevredenheid over Nota Ruimte, ontevreden over de uitvoeringsagenda

Het College van Gedeputeerde Staten is op grote lijnen tevreden met de Nota Ruimte en de plannen voor Overijssel hierin. Het provinciaal bestuur is blij met het integrale karakter van de nota, de provincies en gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheid voor beleid en uitvoering. Decentraal wat kan, centraal wat moet is het motto van het rijk. Ronduit ontevreden is gedeputeerde Rietkerk over het uitvoeringsprogramma: "Het is te abstract en de Randstad is wel erg dominant aanwezig."

Grensprovincie
Overijssel kan door haar ligging als grensprovincie een belangrijke bijdrage leveren aan de internationale concurrentiepositie van Nederland binnen Europa, door het Rijk erkende internationaal corridor naar de rest van Europa. Daarnaast is Overijssel content met de harde toezeggingen over de Hanzelijn en de A28. De lobby voor deze bijzondere positie wordt samen met de Overijsselse gemeenten, de Regio Twente, de Netwerkstad Twente en maatschappelijke organisaties voort gezet richting andere rijksnota's zoals de Nota Mobiliteit en Gebiedsgerichte Economische Perspectieven en de Tweede Kamer.

Twente
Overijssel is tevreden met de erkenning van Twente als internationaal en economisch kerngebied. Het station van Hengelo vormt als centraal station van Twente het knoop- en scharnierpunt. Daarnaast is erkenning voor de kennisinfrastructuur in deze streek, de zorg en technologie. Het college mist een verwijzing naar de gedragen inzet over het nieuwe perspectief Twente.

IJsseldelta
De IJsseldelta wordt een landelijk voorbeeldproject voor ontwikkelingsplanologie, net als de Oost-West-as Lelystad-Dronten-Kampen-Zwolle. Beide projecten pakt de provincie met veel plezier samen met de partners op. Het Rijk denkt en helpt mee aan het oplossen van vraagstukken, deze hebben betrekking op: bereikbaarheid, landbouw, ruimte voor de rivier, water- en cultuurtoerisme, maar ook werkgelegenheid en sociaal-economische ontwikkelingen. "Wij zijn tevreden met het erkennen van Zwolle en omgeving)als ruimtelijke, logisiteke scharnierfunctie tussen de Randstad en Noordoost-Nederland. Helaas is de erkenning als economisch kerngebied niet gelukt", aldus gedeputeerde Rietkerk.

Stedendriehoek
"Wij zijn ontevreden over het feit dat de Stedendriehoek Deventer-Apeldoorn-Zutphen op geen enkele manier erkenning heeft gekregen in de Nota Ruimte." Deventer krijgt aandacht via de IJssel en het water en ligt op de A1-corridor. "Wij vinden dat de Stedendriehoek gelet op de werkgelegenheidspotentie meer positie moet krijgen in de Nota.

Wonen
De nota Ruimte gaat in op 'buiten wonen', wonen op nieuwe landgoederen, de rood voor rood-regeling, rood voor groen-regeling en de vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing. Dit zorgt voor een differentiatie in woonmilieu's en sociaal-economische ontwikkelingen die de leefbaarheid van het platteland vergroten. Overijssel vraagt nog wel aandacht voor het stedelijk wonen in de vijf grote steden. Gezien de binnenstedelijke problematiek vraagt de provincie aandacht bij het Rijk voor de herstructureringsopgave en de versterking van stedelijke vernieuwingsprojecten.

Ecologische hoofdstructuur De provincie vraagt zich af of er wel voldoende inzet en geld wordt besteed aan de ondersteuning van de landbouw in gebieden waar boeren last hebben van natuurlijke beperkingen zoals hoog waterpeil of versnipperde verkaveling. De minister, heeft volgens Overijssel, vooral aandacht voor de grote veengebieden en niet voor de kleinschalige zandgronden zoals die in Twente aanwezig zijn.

Rijk investeert in aandachtsgebieden Noordoost-Twente en de IJsseldelta krijgen de status Nationaal Landschap. De gemeenten en provincie zullen een voorstel over de invulling van het nationaal landschap Noordoost-Twente doen aan het Rijk. Mede in relatie met het landelijk voorbeeldproject IJsseldelta, zal de provincie samen met de betrokken gemeenten het nationaal landschap IJsseldelta worden begrensd. In de IJsseldelta gaat het om de sociaal economische ontwikkelingen, de landbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie, cultuurtoerisme, wonen, waterveiligheid.

Uitvoeringsprogramma Het uitvoeringsprogramma is teveel gericht op de Randstad, bovendien is er te weinig geld beschikbaar. In verband met het uitbreiding van de Europese Unie verwacht Overijssel serieuze financiële invulling van het uitvoeringsprogramma voor grensprovincie zoals Overijssel.

Deregulering
Gedeputeerde Staten roepen het kabinet op om deregulering kabinetsbreed op te pakken. Overijssel is samen met Rotterdam, pilot voor de deregulering en stemt van harte in met de decentralisering van taken die voortvloeien uit de Nota Ruimte. Er komen echter nog te veel verzoeken voor de provincies om visies te ontwikkelen die vervolgens door het Rijk getoetst worden. Dit is vaak niet nodig.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel