Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Kabinet en Protocol

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 28 april 2004

Behandeld


- mr J.C.M. Groffen


Kenmerk


- DKP-2004/256

Telefoon


- 070 - 348 47 23


Blad


- 1/3

Fax


- 070 - 348 52 68


Bijlage(n)


- 1


- john.groffen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Brinkelover de ambassade van de Verenigde Staten te 's Gravenhage


-

Graag - bied iku hierbij- het antwoord aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Brinkel over de ambassade van de Verenigde Staten te 's-Gravenhage- - - . Deze vragen werden ingezonden op - 5 april 2004 met kenmerk 203412100- .


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Brinkel over de ambassade van de Verenigde Staten te 's-Gravenhage

Vraag 1

Is het u bekend dat de beveiligingsmaatregelen rond de ambassade van de Verenigde Staten door de gemeente Den Haag worden ervaren als oorzaak van overlast?

Vraag 2

Deelt u de opvatting dat de ambassade van de Verenigde Staten om symbolische, historische en politieke redenen een locatie verdient in de residentie, het hart van de politieke besluitvorming in Nederland?

Vraag 3

Hoe wilt u voorkomen dat de discussie over een mogelijke verhuizing van genoemde ambassade uitgelegd zou kunnen worden als een verkeerd signaal aangaande de betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Vraag 4

Hoe denkt u een oplossing te bevorderen die recht doet aan de verbondenheid tussen Nederland en de Verenigde Staten?

Antwoord

Op basis van de resultaten van een dreigingsanalyse zijn, sinds september 2001, rondom de Amerikaanse ambassade additionele beveiligingsmaatregelen van kracht. In andere Europese hoofdsteden, maar ook elders in de wereld, zijn vergelijkbare beveiligingsmaatregelen genomen. De internationale situatie is helaas van dien aard dat deze maatregelen vooralsnog gehandhaafd moeten blijven. Ik heb er begrip voor dat deze maatregelen als belastend worden ervaren.

De huidige locatie van de Amerikaanse ambassade in Den Haag is lastig beveiligbaar. Om die reden is inmiddels overleg gaande tussen de gemeente Den Haag en de Amerikaanse autoriteiten. Mijn ministerie speelt daarbij een faciliterende rol.

===