Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 28 april 2004

Met 37.000 vrijwilligers de grootste vrijwilligersorganisatie Afdelingen Zonnebloem passeren de 30.000 vrijwilligers

Voor het eerst is het aantal vrijwilligers bij afdelingen van de Zonnebloem boven de 30.000 gekomen. Daarmee is de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland weer iets gegroeid. Na jaren van aanzienlijke groei neemt het huidige vrijwilligersbestand nog steeds stukje bij beetje toe. Naast de 30.000 actieve vrijwilligers zijn er ook jaarlijks 7.000 vrijwilligers actief om de vakanties te ondersteunen. In totaal kent de vereniging 37.000 actieve vrijwilligers.

Bezoek
De meeste vrijwilligers zetten in zich voor het bezoek aan huis bij mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast bestaan de activiteiten uit het organiseren en begeleiden van excursies, evenementen en vakanties. Daarmee beperken vrijwilligers een sociaal isolement van gehandicapte mensen. De afdelingsvrijwilligers zijn georganiseerd in 1476 afdelingen. Speciaal voor de vakanties zetten de 7.000 vakantievrijwilligers zich in. Zo maken 37.000 vrijwilligers samen een wereld van verschil.

Ontwikkeling
De Zonnebloemvrijwilligers zijn vaak meerdere uren per week aan de slag. De laatste jaren komen er ook vrijwilligers bij de Zonnebloem met een andere inzet. Vaak zijn dit mensen die zich uitsluitend voor bepaalde taken zoals bestuurswerk inzetten of die wat minder tijd investeren. Die ontwikkeling zorgt ervoor dat meer mensen vanuit een betaalde baan zich inzetten voor het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem.