Ingezonden persbericht


----------
Persbericht
Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl website: www.duinbehoud.nl

----------
Onderwerp: Duintje 13, snuffel rond onder de grond in het Museon Afzender: Marc Janssen (071 5160490 of 06 45616703) Datum: 21 april 2004

----------

Duintje 13, snuffel rond onder de grond in het Museon

Op 28 april 2004 om 15.30 uur wordt Duintje 13 in het Museon in Den Haag geopend.

Duintje 13 is de nieuwe doe- en ontdektentoonstelling van Stichting Duinbehoud voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar. Vanaf de opening op 28 april 2004 is de tentoonstelling zes maanden te zien in het Museon in Den Haag. Daarna reist hij door Nederland.

Rondkruipen in de gangen en holen van een konijn, welk kind wil dat nou niet?

Twee levensgrote duinen, met daarin de gangen en holen van duinkonijnen, vormen de basis van de tentoonstelling. Kruipend door deze ondergrondse konijnenwereld ontdekken de kinderen hoe het duinkonijn leeft en woont. De sfeer in deze duinen is spannend, een beetje donker, uitnodigend om te spelen, fantaseren en onderzoeken.

Aan de buitenkant van de duinen kunnen de kinderen aan de slag met spellen en activiteiten over o.a. wat een konijn eet, hoe het loopt, zijn oren, zijn vijanden, etc.

Het werkt bij veel mensen op de lachspieren: een tentoonstelling voor jonge kinderen over duinkonijnen. Toch is het onderwerp niet zomaar gekozen. Konijnen zijn populair bij jonge kinderen; ze vinden ze lief, niet te groot en lekker knuffelbaar. Dus als je een tentoonstelling voor jonge kinderen over de natuur wilt maken, is een konijn zeer geschikt om daarin de hoofdrol te spelen.

Het unieke aan Duintje 13 is, dat de tentoonstelling is ontwikkeld voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. De meeste tentoonstellingen zijn voor kinderen vanaf 8 jaar, want die hebben al enige kennis in huis en ze kunnen lezen. Duintje 13 biedt jonge kinderen een omgeving die past bij hun interesses en behoeften: met veel ruimte voor spel, ontdekken met of zonder hulp van de ouders, fantaseren en dan komt vanzelf ook het leren.

Het initiatief voor Duintje 13 komt van Luciana Macaluso en Lidy Knol, twee zelfstandige tentoonstellingsontwikkelaars die hun sporen onder andere hebben verdiend bij Nemo en Artis, beide in Amsterdam. Voor info: www.studiomacaluso.nl. Realisatie was mogelijk door samenwerking met Stichting Duinbehoud en financiële steun van VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Wereld Natuur Fonds en provincie Noord-Holland.

Stichting Duinbehoud zet zich al sinds 1977 in voor het behoud en het herstel van de Nederlandse duinen. Als dat nodig is, komt zij in actie tegen aantastingen van de duinen. Tevens informeert zij mensen over de duinen en probeert natuurbeleving te bevorderen. Kijk voor informatie hierover op www.duinbehoud.nl