Gemeente Almere

Groei Almere alleen mogelijk ná uitbreiding infrastructuur

Almere kan alleen verder groeien na een forse uitbreiding van de infrastructuur. Naast uitbreiding van bestaande wegverbindingen is de aanleg van een nieuwe verbinding met Amsterdam door het IJmeer noodzakelijk om de groei van Almere op het gebied van inwoners en werkgelegenheid mogelijk te maken. Dat stelt het college van B. en W. van Almere in reactie op de vandaag verschenen Nota Ruimte.

In de Nota Ruimte houdt het kabinet rekening met een verdere doorgroei van Almere met tenminste 40 duizend woningen in de periode na 2010. Almere zou in dat geval uitgroeien tot een stad van 300 tot 350 duizend inwoners in 2030. Het kabinet neemt met het vaststellen van de Nota Ruimte nog geen besluit over de uiteindelijke groei van Almere, maar wil eerst meer duidelijkheid over de noodzakelijke investeringen in infrastructuur.

Het college van B. en W. is tevreden over de aangekondigde planstudie naar de verbetering van de weginfrastructuur op de as Almere-Amsterdam-Schiphol (aansluiting A6-A9 of het Uitwegpakket) en de prijsvraag die wordt uitgeschreven voor de aanleg van de Zuiderzeelijn. In de prijsvraag is een verbinding door het IJmeer als voorkeursvariant aangeduid. Het college wil voordat er gepraat wordt over verdere groei van de stad eerst besluitvorming van het kabinet over aan te leggen infrastructuur. Het kabinet moet hierover uiterlijk in 2006 knopen doorhakken.

Verder wil Almere de groeistatus van de stad verankeren in financiële afspraken met het Rijk. Het gaat ons erom dat we op een verantwoorde manier kunnen groeien. Een eerste voorwaarde is dat de infrastructuur op groei berekend moet zijn. Maar ook werkgelegenheid en voorzieningen als onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg moeten meegroeien met het aantal inwoners. De groei van Almere mag niet ten koste gaan van onze inwoners, aldus wethouder Arie Willem Bijl (PvdA), portefeuillehouder van de Almeerse Opgave.

Uit de Nota Ruimte wordt duidelijk dat het stedelijk concept, zoals opgenomen in het Integraal Ontwikkelingsplan Almere (IOP), een belangrijk referentiekader vormt voor de verdere groei van Almere. Het college ziet dit als eerste stap op weg naar een integraal bestuursakkoord over de doorgroei van Almere, waarin niet alleen afspraken worden gemaakt over woningbouwproductie, maar ook over de daarbij behorende voorzieningen.