Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten stellen ontwerp waterhuishoudingsplan vast

27-4-2004
Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht hebben het ontwerp waterhuishoudingsplan 2005-2010 vastgesteld. In het inmiddels derde waterhuishoudingsplan van de provincie Utrecht geeft de provincie de hoofdlijnen weer van het waterbeleid. Op 10 mei 2004 wordt het ontwerpplan besproken in de commissie Water & Milieu van provinciale staten. Vanaf 24 mei 2004 kan gedurende zes weken ingesproken worden op het ontwerpplan. Op 22 juni wordt een gecombineerde inloopavond en hoorzitting georganiseerd in Woerden. Op 28 juni vindt een soortgelijke avond plaats in Leusden.

In 1999 is het tweede waterhuishoudingsplan opgesteld, dat liep tot en met 2003. Een waterhuishoudingsplan kan met maximaal vier jaar verlengd worden. Er is gekozen voor een beperkte verlenging van het vorige plan met twee jaar en het opstellen van een nieuw plan vanwege de vele ontwikkelingen in het waterbeheer in de afgelopen jaren, zoals het toenemend besef van klimaatverandering en Europese Kaderrichtlijn Water. Ook recente ontwikkelingen zijn verwerkt in het ontwerpplan, zoals het watertekort in de zomer van 2003 en de discussie over de veiligheid van regionale waterkeringen en het provinciale toezicht daarop naar aanleiding van de kadebreuk in Wilnis in augustus 2003.

Ruimte voor water
Conform het landelijk beleid is het belangrijkste uitgangspunt `duurzaam waterbeheer', zoals vastgelegd in het Nationaal Bestuursakkoord Water en Waterbeheer 21e Eeuw. Duurzaam waterbeheer houdt maatregelen in, die niet het probleem verplaatsen of die slecht zijn voor het milieu. Daarnaast wordt gestreefd naar een meer natuurlijk beheer van water, dat minder afhankelijk is van technische maatregelen. Hiervoor is het nodig water als uitgangspunt te nemen voor de ruimtelijke ordening. In het streekplan van de provincie is daarom ook als één van de hoofdlijnen vastgelegd, dat water een ordenend principe is.

Sinds november 2003 is wettelijk verankerd dat voor alle ruimtelijke plannen een watertoetsprocedure doorlopen moet worden. Dit, om ervoor te zorgen dat er al in een vroeg stadium van planontwikkeling voldoende aandacht is voor de gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor het watersysteem. In het ontwerp streekplan zijn gebieden aangewezen waar mogelijk waterberging plaats zal vinden. In het ontwerp waterhuishoudingsplan beschrijft het college hoe ze op zo kort mogelijke termijn tot besluitvorming over eventuele waterberging wil komen.

Thema's
Voor de beschrijving van het provinciaal beleid zijn zeven thema's onderscheidden: veiligheid, waterkwantiteit, waterkwaliteit en ecologie, stedelijk waterbeheer en waterketen, water en ruimte, vaarwegen en organisatie van het waterbeheer. Voor ieder thema zijn doelstellingen uitgewerkt. Per thema beschrijft de provincie ook acties die ze zelf gaat uitvoeren.

De meeste doelen kunnen alleen gehaald worden in goede samenwerking met andere partijen, zoals het Rijk, waterbeheerders, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 02:49:33 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl