Provincie Utrecht

Persbericht

Ontwerp Provinciaal Milieubeleidsplan 2005-2008 vastgesteld

27-4-2004
Het Ontwerp Provinciaal Milieubeleidsplan (PMP) is door gedeputeerde staten vastgesteld. Het plan beschrijft het provinciale milieubeleid tot en met 2008. Onderwerpen die in het Ontwerp PMP centraal staan, zijn lucht, bodem, water, externe veiligheid, verstoring en voorraadbeheer. Ook is veel aandacht voor de verschillende doelgroepen en partners en voor een gebiedsgerichte benadering. Vanaf juni 2004 zal het plan ter inzage liggen en kan iedereen die dat wil een inspraakreactie geven.

De provincie Utrecht wil de milieukwaliteit in onze provincie behouden en waar nodig herstellen. Het PMP geeft de richting voor de komende jaren aan.

Onderwerpen die in het PMP centraal staan, zijn lucht, bodem, water, externe veiligheid, verstoring en voorraadbeheer. Door projecten uit te voeren binnen deze thema's, wil de provincie bijdragen aan brede maatschappelijke onderwerpen, zoals leefomgevingskwaliteit, gezondheid, integrale veiligheid en biodiversiteit. Accenten legt de provincie de komende periode op duurzame energie, luchtkwaliteit, handhaving en veiligheid.
Het PMP gaat ook specifiek in op enkele betrokken doelgroepen: bouwen en wonen, verkeer, bedrijven, landbouw en consumenten. Veel aandacht is er voor een gebiedsgerichte benadering. Per gebiedstype, zoals 'natuur' of 'agrarisch', wordt bekeken welke milieukwaliteit in ieder geval nodig is (basiskwaliteit) en wat de gewenste kwaliteit is (ambitiekwaliteit).

Gemeenten belangrijke partner
De provincie formuleert in het PMP concrete milieudoelen en ook haar eigen rol met betrekking tot de realisatie ervan. Zo is één van de doelen om te voldoen aan de Europese grens voor de concentratie van bepaalde stoffen in de lucht (bijvoorbeeld stikstofdioxide en fijn stof). Nu is dat soms nog te hoog.
De realisatie van de doelen wordt verder uitgewerkt in het actieprogramma dat de provincie opstelt.
"Samenwerking met gemeenten en andere betrokken organisaties zal voor een efficiënte en effectieve uitvoering van de doelen in het PMP essentieel zijn", zegt gedeputeerde J. Binnekamp. "De komende jaren moeten we met zijn allen flink aan de slag". Alles wat de provincie in samenwerking met gemeenten gaat realiseren op milieugebied, wordt in overleg tussen beide partijen per regio vastgesteld in een Regionale Activiteiten Agenda Milieu (RAAM).

Inspraakperiode
Het Ontwerp PMP ligt vanaf begin juni 2004 ter inzage voor inspraak. Eind juni organiseert de provincie twee informatieavonden; tijdens die avonden staat ook het vastgestelde Waterhuishoudingsplan op de agenda.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 02:52:29 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl