Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale steun voor Utrechtse musea

27-4-2004
Twee Utrechtse musea kunnen binnenkort met steun van de provincie aan de slag met verbetering van het beheer en onderhoud van de collectie: het Volksbuurtmuseum Wijk C in Utrecht en Mondriaanhuis te Amersfoort.

Volksbuurtmuseum

Het Volksbuurtmuseum is in 1993 opgericht als een oudheidskamer over de geschiedenis van de Utrechtse arbeiderswijk C. Het heeft zich inmiddels ontwikkeld tot het enige museum over het leven van de `gewone Utrechtse man' in de 19de eeuw. Het museum, dat voornamelijk draait op vrijwilligers, heeft een aanvraag gedaan voor opname in het landelijk erkend Museumregister. Om hieraan te voldoen, is permanente aandacht voor klimaatbeheersing een vereiste. Het Volksbuurtmuseum wil daarom alle expositieruimten en het depot voorzien van luchtbevochtigers. Een nieuw, digitaal systeem zorgt voor meting van de resultaten. Bovendien wordt aan de ramen folie bevestigd, waarmee inval van ultraviolet-licht en warmte wordt tegengegaan. De provinciale bijdrage is 15.000 euro.

Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort, dat is begonnen als documentatiecentrum over de kunstenaar Piet Mondriaan en is gevestigd in zijn geboortehuis, groeit momenteel uit in de richting een internationaal Museum van Constructieve en Concrete Kunst. In Nederland is het 't enige museum met deze specialisatie. De collectie van het Mondriaanhuis telt ruim 400 schilderijen en sculpturen en trekt een toenemend aantal bezoekers (9185 in 2003). Voor het verkrijgen van de officiële status als volwaardig erkend museum wil het Mondriaanhuis de huidige Tl-buizen vervangen door een nieuwe lichtinstallatie. Dit komt de goede staat van de kunstwerken ten goede. Het gebruik van spotlicht en dimmers verbetert bovendien de presentatie van de werken. De provinciale bijdrage is 24.000 euro. De provincie Utrecht heeft eerder geïnvesteerd in klimaatbeheersing van dit museum en de bouw van een depot.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 03:04:42 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl