Provincie Utrecht

Persbericht

Stedelijke vernieuwing 2005-2010 vooral gericht op uitvoering

27-4-2004
Bij de vaststelling van het provinciaal uitvoeringskader voor stedelijke vernieuwing leggen GS grote nadruk op de daadwerkelijke uitvoering van plannen en snelle realisering van extra woningen in de na-oorlogse buurten. Gemeenten moeten de plannen onderling goed afstemmen, zodat regionaal een gedifferentieerd woningaanbod wordt gerealiseerd. Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) is een brede doeluitkering voor fysieke verbetering van de woon- en leefomgeving.

Het is kort dag voor gemeenten. Het rijk liet lang wachten op toezegging van de middelen. De voorlopige toezegging van VROM voor 2005-2010 is ongeveer 14 miljoen euro en voor bodemsanering waarschijnlijk 4 miljoen euro. De provinciale ISV-reserve ligt op ruim 2.2 miljoen euro. In oktober 2004 moeten gemeenten al een conceptprogramma of een conceptprojectaanvraag indienen. En in februari 2005 dienen zij een definitieve versie in. De provincie verdeelt daarna de middelen aan de gemeenten.

Gemeenten hebben de gelegenheid gehad om op het ISV-uitvoeringskader te reageren. Het provinciaal uitvoeringskader volgt het rijksbeleid inhoudelijk én procedureel. Er zijn geen extra eisen gesteld aan de gemeenten. Dit om optimaal ruimte te geven aan de uitvoering. Er zijn programma- en projectgemeenten. Programmagemeenten maken een ontwikkelingsprogramma voor vijf jaar; projectgemeenten dienen een plan in per stedelijk vernieuwingsproject. Programmagemeenten zijn: Baarn, De Bilt, Driebergen-Rijsenburg, Nieuwegein, Soest, Veenendaal, Woerden, IJsselstein en Zeist. De steden Utrecht en Amersfoort zijn rechtstreekse gemeenten, dat wil zeggen dat zij de ISV-gelden rechtstreeks van het rijk ontvangen. Wel stemmen de rechtstreekse gemeenten en omliggende gemeenten met elkaar af.

De statencommissie Ruimte en Groen heeft op 5 april een instemmend advies gegeven over het uitvoeringskader. De statenleden konden zich vinden in de lijn dat GS bij de eindafweging beoordelen op kwaliteit en het saldo gerealiseerde extra woningen. Bij gelijkwaardige projecten is uiteindelijk de mate waarin een project de ruimtelijke segregatie naar inkomen tegengaat doorslaggevend.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 03:09:32 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl