Provincie Utrecht

Persbericht

16 kernen mogen 2 jaar, 2 weken voorrang geven aan lokale woningzoekenden

27-4-2004
Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft voor 16 kleine kernen toestemming gevraagd aan GS om twee weken voorrang te mogen geven aan lokale woningzoekenden. GS verlenen de toestemming, omdat het gaat om kleine kernen tot 2000 inwoners, wat past in het beleid. De toestemming geldt voor twee jaar, waarna evaluatie van de regeling plaatsvindt.

De volgende kernen kunnen de regeling nu toepassen: Austerlitz (gemeente Zeist), Groenekan, Hollandsche Rading, Westbroek (gemeente De Bilt), Oud-Zuilen, Tienhoven, Oud-Maarsseveen (gemeente Maarssen), Schalkwijk, Tull en 't Waal, 't Goy (gemeente Houten), Haarzuilens (gemeente Utrecht), Hagestein, Everdingen, Zijderveld (gemeente Vianen) en Werkhoven (gemeente Bunnik).

Lokale woningzoekenden zijn personen die tenminste twee jaar in de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven op een adres in de betreffende kern. De voorrang geldt zowel voor huurwoningen tot de wettelijke huurprijsgrens van EUR 541,36 als voor koopwoningen tot de wettelijke koopprijsgrens van EUR 96.849,- . Deze koopprijsgrens is in sommige gemeenten verhoogd tot EUR 181.252,-.
De voorrangsregeling is op 3 februari 2004 door GS bekrachtigd, in het kader van het streven naar één provinciale woningmarkt en zoveel mogelijk vrije keuze voor woningzoekenden.
Om de slaagkans voor lokale woningzoekenden niet al te zeer te beperken in kleine kernen met weinig uitbreidingsmogelijkheden, is de voorrangsregeling ingevoerd. In de genoemde kernen waren er in 2003 25 verhuisbewegingen, op een totaal aantal inwoners van ongeveer 14.000.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 03:08:04 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl