Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten tevreden over onderhoudsprogramma's dijken

27-4-2004
Naar aanleiding van het incident in Wilnis hebben de waterschappen aan de provincie gerapporteerd over de staat van onderhoud van de secundaire waterkeringen in hun gebied. De uitkomst hiervan is vandaag door het college van gedeputeerde staten besproken. Van een deel van de waterkeringen blijkt de hoogte onvoldoende, maar de risico's daarvan zijn volgens het college aanvaardbaar.

De provincie werd aangesproken op hun taak als toezichthouder op de taakuitoefening van de waterschappen. Daarom is aan de waterschappen gevraagd de rapportages op te maken. Die zijn vervolgens met hen besproken om aanvullende en meer eenduidige informatie te krijgen over de actuele sterkte van de waterkeringen. In de stukken wordt geconstateerd dat een deel van de waterkeringen niet voldoet aan het vereiste veiligheidsniveau. Het veiligheidsniveau van de keringen wordt o.a. bepaald door de factoren hoogte en stabiliteit.Van een aantal secundaire keringen is de hoogte onvoldoende. De stabiliteit is wel voldoende.

Planning onderhoud
Het Hoogheemraadschap van Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Waterschap Vallei en Eem hebben aannemelijk gemaakt dat de planning van hun onderhoudsprogramma zodanig is, dat de risico's aanvaarbaar zijn. Er is door hen voorrang gegeven aan plaatsen waarbij de kans op schade het grootst is. Bovendien kunnen de waterschappen door actief boezempeilbeheer het overstromingsrisico beperken. Bijvoorbeeld door tijdelijk het waterpeil in de boezem minder te laten stijgen op plaatsen waar de keringen laag zijn. Het college van GS accepteert daarom, dat op enkele plaatsen de hoogte van de keringen nog niet voldoende is.

Ook het onderhoudsprogramma van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) stelt het college gerust over de risico's, als het gaat om de waterkeringen langs het hoofdsysteem. AGV heeft echter als enige waterschap ook tussenboezemkeringen (veendijken) in haar gebied. AGV gaat de aanbevelingen van een technische adviescommissie uitvoeren, waarin onder andere ministeries en de Universiteit van Delft in vertegenwoordigd zijn. Die aanbevelingen worden voor de zomer van 2004 opgepakt in het actieplan `Veendijken'. Daarmee doet AGV al het mogelijke om de veiligheidsrisico's zoveel mogelijk te beperken.

Het woord over de visie van het college van GS is nu aan provinciale statenleden.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 02:03:57 PM. Paginabeheer: Jeroen.van.Houten@provincie-utrecht.nl