Provincie Utrecht

Persbericht

Geen nieuwe burgerwoningen in buitengebied Leusden

27-4-2004
GS keuren het bestemmingsplan `Buurtschappen' van de gemeente Leusden grotendeels goed, maar een mogelijkheid voor nieuwe burgerwoningen in het buitengebied niet. Dit is strijdig met het beleid van het rijk, provincie en gemeente. Eerdere verzoeken om op het perceel Doornseweg 20 woningen te bouwen zijn ook afgewezen, door zowel gemeentebestuur, rechtbank en Raad van State.

Bij dit nieuwe bestemmingsplan verwijst de gemeenteraad naar een vigerende bestemming `bouwen' uit 1959. De raad hecht bij vernieuwing van bestemmingsplannen aan de handhaving van verworven rechten. Eerdere besluiten van het gemeentebestuur hielden echter weigering in en uit jurisprudentie blijkt dat aan een vigerende bestemming op zichzelf geen blijvende rechten kunnen worden ontleend. Bovendien hebben GS in 1973 een soortgelijke mogelijkheid in het bestemmingsplan Den Treek ook al afgewezen.

Het huidige streekplan uit 1994 duidt het perceel aan als Landelijk Gebied 2, dat wil zeggen dat de hoofdfunctie agrarisch is. Het streekplan stelt dat nieuwbouw van burgerwoningen in het buitengebied ongewenst is. In nadere provinciale beleidsregels uit 2001 over bestemmingsplannen in het buitengebied worden nieuwe woningen in het buitengebied niet toelaatbaar geacht, om het ontstaan van nieuwe conflictsituaties te voorkomen.
Behalve de woningen onthouden gedeputeerde staten ook goedkeuring aan enkele planonderdelen betreffende omvang en situering van bijgebouwen.

Laatst gewijzigd op 04/27/2004 03:14:47 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl