UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Extra aandacht van waterschappen voor veendijken blijft nodig

De Unie van Waterschappen en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) brengen de tussenstand van het onderzoek naar het effect van de droogte op de stabiliteit van de veendijken. De eerste gegevens maken duidelijk dat voortdurende aandacht en alertheid met betrekking tot de staat van de veendijken van belang is. De Unie van Waterschappen adviseert de waterschappen daarom de dijken te blijven inspecteren en daar waar dat nodig is, en kan, preventieve maatregelen te nemen. Het onderzoek is onderdeel van een reeks van acties die de waterschappen hebben ingezet om beter voorbereid te zijn op de effecten van droogte op de veendijken. De defenitieve resultaten worden in juni verwacht.

Deel veendijken nog niet geheel hersteld na droogte 2003 De extra aandacht is nodig omdat uit het onderzoek blijkt dat sommige veenkaden nog niet geheel hersteld zijn van de droogte van de vorige zomer. Analyse van de droogte van 2003 geeft aan dat toen een droog voorjaar gevolgd werd door een droge zomer. Ook nu lijken we af te koersen op een droog voorjaar. Een eventuele nattere periode verder in het jaar zal de dijken niet wezenlijk vernatten. Bij de start van het onderzoek was de verwachting dat de veendijken zich na een half jaar hersteld zouden hebben. Dat blijkt meer tijd te kosten.

Vochtigheid veen van invloed op sterkte veendijken Tijdens het onderzoek wordt het verloop van de natuurlijke bevochtiging van een aantal veendijken gemeten. Ongeveer de helft hiervan blijkt op dit moment nog niet zo nat te zijn als ze waren. De vochtigheid van het veen is van invloed op de stabiliteit van de veenkaden. Het feit dat de dijken nog niet nat genoeg zijn betekent dat ze nog niet volledig op sterkte zijn.

Kortetermijnacties versterken veenkaden
De Unie adviseert de waterschappen de veendijken te blijven inspecteren. Daarbij moeten de waterschappen niet alleen de kadekenmerken in ogenschouw nemen. Ook de eventuele risico's moeten betrokken worden. Op de meest kritische plekken kunnen waterschappen op korte termijn een kleidek of een stabiliteitsscherm plaatsen. Een andere optie is het voorkomen van de uitdroging van de veendijken. De STOWA onderzoekt op dit moment op welke manier herbevochtiging effectief kan zijn.

Onderzoek kunstmatig bevochtigen veendijken
Het onderzoek naar de natuurlijke bevochtiging van de veenkaden is onderdeel van een reeks van onderzoeken naar het effect van de droogte op de regionale keringen. Ook loopt een proef met het kunstmatig bevochtigen van veendijken. Half februari startte deze veldproef met een surfactant, een biologisch afbreekbaar middel dat via beregening de vochtigheid in bodems vasthoudt dan wel de herbevochtiging van uitgedroogde (veen)bodems bevordert. De proef duurt een jaar. De proef heeft tot doel na te gaan of de dijken na een injectie met surfactant beter vocht opnemen en dus sterker worden. De eerste resultaten worden halverwege mei verwacht.

Nadere informatie bij Aly Oldersma, persvoorlichter van de Unie van Waterschappen, telefoonnummer 070-3519736 of 06-55394307, of bij Henk van Hemert, projectleider veenkadeonderzoeken STOWA, telefoonnummer
030-2321199.


- einde persbericht -

28 apr 04 07:18