Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 april 2004

Vragen van het lid Tjon A Ten (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over een UNICEF-rapport over kinderhandel

1. Hebt u kennisgenomen van het Unicef rapport Trafficking in human beings, especially women and children, in Africa ?

2. Is het u bekend dat landen op het Afrikaanse continent een rol spelen als herkomst , doorvoer of bestemmingsland voor kinderhandel?

3. Is het u bekend of ook overheidsfunctionarissen uit Afrikaanse landen betrokken zijn bij dergelijke praktijken? Zo ja, kunt u dit nader onderzoeken en de Kamer hierover informeren?

4. Bent u bereid om Afrikaanse overheden die benoemd worden als herkomst , doorvoer of bestemmingsland voor kinderhandel, te ondersteunen met expertise op het gebied van kinderhandel om deze vreselijke praktijken een halt toe te roepen?

5. In hoeverre heeft de internationale gemeenschap mogelijkheden om de bestrijding van kinderhandel wereldwijd aan te pakken?

6. Bent u bereid om ratificatie en implementatie van internationale verdragen blijvend onder de aandacht te brengen van Afrikaanse landen, in het bijzonder die waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingsrelatie heeft?

7. Bent u van mening dat kinderhandel i.c. de georganiseerde uitbuiting van kinderen, in het bijzonder met het oog op seksuele misbruikpraktijken, een schending is van de mensenrechten? Zo ja, deelt u de opvatting dat kinderhandel i.c. de georganiseerde uitbuiting van kinderen, erkend moet worden als een misdaad tegen de mensheid? Zo ja, welke acties wilt u ondernemen om deze erkenning om te zetten in daden?

8. Bent u de mening toegedaan dat de in het rapport gepresenteerde gegevens een schrijnend licht werpen op de omstandigheden waaraan kinderen, in het bijzonder in Afrika, kennelijk zijn blootgesteld? Zo ja, bent u bereid om te pleiten voor een wereldwijde aanpak om handel in kinderen te bestrijden? Bent u ook bereid om dit in EU verband aan de orde te stellen?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.