Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg fietst voor Bangladesh tijdens regionale fietsactie

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 28 april 2004
---

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een project voor duurzame landbouw in Bangladesh gekoppeld aan haar deelname aan de regionale fietsactie. Hiermee wil zij stimuleren dat medewerkers (en bestuurders) van de gemeente voor het woon-werkverkeer en tijdens dienstreizen vaker de fiets nemen in plaats van de auto. De actie loopt van mei tot en met oktober; als de gemeentelijke organisatie in die periode meer dan 40.000 fietskilometers aflegt, krijgt het ontwikkelingsproject van de Novib in Bangladesh een bijdrage van 500 euro.

Extra stimulans Leidschendam-Voorburg neemt al jarenlang deel aan de fietsactie van het Stadsgewest Haaglanden die tot doel heeft het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Na afloop van de fietsactie van 2003 kreeg de gemeente een prijs omdat zij van alle 136 deelnemende bedrijven procentueel gezien de grootste stijging van het aantal deelnemers had. De toevoeging van een Novib-project in Ethiopië is er vermoedelijk debet aan geweest dat ruim vijftig medewerkers op de fiets zijn gestapt. Als de deelnemers meer dan 27.000 kilometer bij elkaar zouden fietsen, ruim 10% meer dan het voorgaande jaar, dan zou de Novib een bedrag van 500 euro ontvangen. Deze doelstelling is met 37.500 kilometer ruimschoots overschreden.

Voorbeeld Door toevoeging van een goed doel verwacht de gemeente dat meer medewerkers zich aangesproken voelen om mee te doen. Immers, behalve steun aan een duurzaam ontwikkelingsproject in een derdewereldland is meer fietsen beter voor de gezondheid en levert het een lagere uitstoot van broeikasgassen op. Leidschendam-Voorburg was vorig jaar de enige regiogemeente die hulp aan een ontwikkelingsproject als extra doelstelling koppelde aan de fietsactie van het Stadsgewest Haaglanden; gezien de positieve ervaringen van vorig jaar hoopt zij dat andere deelnemende organisaties dit voorbeeld zullen volgen.

Duurzame landbouw Bij het bepalen van een project is de keuze gevallen op Bangladesh omdat dit land net als Nederland een rivierendelta is. Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Driekwart van de bevolking leeft van de landbouw, akkerbouw en veeteelt. Tijdens regelmatige overstromingen zetten rivieren vruchtbaar slib af op de landbouwgrond. De huidige landbouwpraktijken veroorzaken grote schade. Het gebruik van kunstmest en pesticiden heeft een desastreus effect op de ecologische balans. Duurzame ontwikkeling staat centraal in de projecten van Proshika, een van de grootste particuliere ontwikkelingsorganisaties in Bangladesh. Deze organisatie stimuleert ecologische landbouw en ontwikkelt programmas op het gebied van milieubehoud en de inzet van milieuvriendelijke technologie. Zij draagt ertoe bij dat mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Zo is bijvoorbeeld de zijdeproductie geïntroduceerd, waarin veel vrouwen betaald werk hebben gevonden.

startpagina