Provincie Noord-Holland

Datum 28-4-2004 8:57:00

Onderwerp Evaluatie droogte 2003: Waterbeheerders handelden adequaat

Elly Klut
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben vandaag kennis genomen van het evaluatierapport over de droogte in 2003. Voornaamste conclusie uit het rapport is dat er adequaat gehandeld is bij de voorgekomen problemen.

Evaluatie droogte 2003:
Waterbeheerders handelden adequaat
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben vandaag kennis genomen van het evaluatierapport over de droogte in 2003. Voornaamste conclusie uit het rapport is dat er adequaat gehandeld is bij de voorgekomen problemen.
De droogte en de gevolgen daarvan in de zomer van 2003 staan veel mensen nog helder voor ogen. De problemen van de energiecentrales, de dijkdoorbraak in Wilnis en het brakke kwelwater in Zuid-Holland noodzaakten de waterbeheerders en provincies tot bijzondere maatregelen. De maatregelen die in Noord-Holland zijn getroffen, ook voor de aanvoer van extra water naar Zuid-Holland, zijn terug te vinden in het evaluatierapport Evaluatie Droogte 2003. De hoogheemraadschappen, provincie en de rijksoverheid hebben nauw samengewerkt en snel gereageerd op problemen die zich hebben voor gedaan. Daarnaast is er snel ingespeeld op de actualiteit waardoor zowel burgers als bestuurders snel en juist geïnformeerd zijn. In het evaluatierapport worden ook enkele aanbevelingen gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd de bestuurlijke inbreng in eerder stadium structureel te regelen. De provincie maakt momenteel een draaiboek waarin de taken en verantwoordelijkheden van een bestuurlijk en operationeel team nader uitgewerkt worden. In het evaluatierapport staat ook de aanbeveling de structurele toevoer van zoet water via de Tolhuissluis in tijden van droogte nader te onderzoeken. De provincie vraagt Hoogheemraadschap van Rijnland dit op zich te nemen. Dit als onderdeel van een bredere afweging van mogelijke maatregelen om de problemen met droogte en brak kwelwater in laag West-Nederland het hoofd te bieden. Deze problemen zullen de in de toekomst verergeren door drogere zomers, zeespiegelstijging en dalende bodems in West-Nederland. De provincie Noord-Holland zal ook een intern onderzoek opzetten naar het zogenaamd slim schutten. Dit houdt in dat zoet water bij droogte minder gebruikt zal worden om de watergangen door te spoelen, maar vooral ingezet zal worden bij het beregenen van landbouwgronden en het handhaven van het waterpeil in de sloten. Bij het uitwerken van deze werkwijze is de aanbeveling gegeven de kennis van de sluiswachters over het gebied en de waterstromen te gebruiken.
Een andere aanbeveling uit het rapport is om de veiligheid van de boezemkaden te vergroten door het watersysteem te compartimenteren. Hierbij worden afsluitbare schotten geplaatst in waterwegen om het waterpeil beter te beheersen. De provincie vraagt de hoogheemraadschappen hun kennis over het compartimenteren te actualiseren en in te brengen in de voorbereiding van het provinciale waterplan dit jaar.