Provincie Limburg

GS geven groen licht voor andere aanpak ruimtelijke ordening Aansluiting bij landelijke Nota Ruimte: tendens naar

ontwikkelingsplanologie

Gedeputeerde Staten hebben groen licht gegeven voor de omslag in de uitvoering van het ruimtelijk beleid in Limburg. Die verandering is te betitelen als de overgang van ruimtelijke ordening naar ruimtelijke ontwikkeling of van toelatingsplanologie naar ontwikkelingsplanologie. De komende maanden werkt de Provincie Limburg de nieuwe aanpak concreet uit.

Verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen (Ruimte voor Limburg) vergelijkt de ruimtelijke ordening met een voetbalwedstrijd. Door teveel regels en een scheidsrechter die daardoor te vaak moet fluiten, komen de spelers niet meer aan spelen toe, laat staan aan scoren. Zo is er nu voor gemeenten vaak te weinig ruimte voor eigen beleid. Met de besluiten die GS vandaag genomen hebben, krijgen gemeenten op korte termijn meer ruimte op het speelveld. Binnen enkele maanden gaan we de huidige Handleiding Bestemmingsplannen vervangen door een Handreiking Ruimtelijke Ontwikkeling Limburg. De andere naam illustreert de omslag in benadering: met minder regels meer kwaliteit, zegt Driessen.

Landelijk voorop
Tijdens een bijeenkomst begin deze maand over de nieuwe aanpak van ruimtelijk beleid constateerde het ministerie van VROM dat Limburg hierin trendsetter is. Betere plannen sneller in uitvoering schrijft de VROM-raad. Gedeputeerde Driessen daarover: Toelatingsplanologie werd teveel gezien als problemen maken. Maar ruimtelijk beleid moet juist problemen helpen oplossen. Benaderingen uit de Nota Ruimte van het Kabinet en uit een nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening, die bedoeld zijn voor de komende jaren, liggen in Limburg vandaag al op tafel. Nog vóór de zomer zijn die veranderingen in Limburg merkbaar en zichtbaar. Dat betekent nogal wat: integraal, oplossingsgericht en projectmatig gaan werken. Provincie en gemeenten zullen hard aan de slag moeten om dit ook waar te maken. De Provincie begint hiermee door binnenkort een actieprogramma vast te stellen. We hopen dat de Limburgse gemeenten daarna het estafettestokje willen overnemen aldus gedeputeerde Ger Driessen.

Provincie selectiever
In de nieuwe aanpak is de Provincie er voor de heldere kaders, de gemeenten voor de invulling. Deze aanpak biedt meer ruimte aan maatschappelijk gewenste ontwikkelingen die bijdragen aan de kwaliteit van Limburg. De nieuwe Handreiking moet die ontwikkelingen ondersteunen. De balans tussen economische, ecologische en sociaal-culturele doelen is de basis voor ontwikkelings¬planologie. Die balans vormt ook het fundament van het Provinciaal Omgevings¬plan Limburg (POL) en is bekend als de POL-driehoek. De Provincie gaat vooral kijken in hoeverre plannen passen binnen het POL en een bijdrage leveren aan Limburg als kwaliteits¬regio. Gemeenten moeten laten zien hoe zij omgaan met die doelen (en de balans daartussen). Gedeputeerde Staten gaan ervan uit, dat gemeenten de geboden ruimte verstandig benutten. De Provincie volgt het proces bij de toetsing van bestemmingsplannen en daarnaast door monitoring. Tot 2006 heeft de Provincie het goedkeuren van bestemmings¬plannen nog als wettelijke taak. De Provincie Limburg gaat die taak nu selectiever uitvoeren door zich te concentreren op ruimtelijke plannen waarbij het provinciaal beleid in het geding is. De Provincie laat hierover door externe deskundigen nog juridisch advies uitbrengen.

28-4-2004 08:43