Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 28-4-2004

Minister besluit tot tijdelijke aankoop acellulair kinkhoestvaccin

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat tijdelijk voor zuigelingen een combinatievaccin met een acellulaire kinkhoestcomponent (DaKTP-Hib) inkopen. Het vaccin beschermt tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten. De komende jaren gaat het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) door met de ontwikkeling van een Nederlands combinatievaccin met een acellulaire kinkhoestcomponent. Naar verwachting zal dat in 2007 beschikbaar zijn. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Na overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Gezondheidsraad, het NVI en de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE) is de verwachting dat het nieuwe vaccin begin 2005 ingevoerd kan worden in het Rijksvaccinatieprogramma. De komende maanden zijn nodig om het vaccin via een Europese aanbesteding aan te kopen en om garanties te krijgen voor de leverbaarheid. Ook moet de overgang goed voorbereid worden. De minister heeft tot aanschaf van het combinatievaccin DaKTP-Hib besloten naar aanleiding van het recente advies van de Gezondheidsraad over kinkhoest.

Totdat het acellulaire vaccin is ingevoerd, is het belangrijk om met het huidige vaccin met de cellulaire kinkhoestcomponent te blijven vaccineren, zo benadrukt de minister. Het huidige vaccin beschermt tegen ernstige kinkhoest, waardoor sterfte en ziekenhuisopnames voorkomen worden. Sterfte en ziekenhuisopnames komen voornamelijk voor bij niet of niet volledig gevaccineerde kinderen, meestal in de leeftijd tussen 0 en 4 maanden. De kinkhoest die voorkomt onder gevaccineerden, heeft een minder ernstig verloop dan onder niet gevaccineerden. Daarnaast beschermt het combinatievaccin tegen difterie, tetanus, polio en Hib-ziekten. Dit maakt dat de risico's van niet vaccineren veel groter zijn dan de risico's van de mogelijk optredende voorbijgaande bijwerkingen. Ook uitstel van vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten stelt kinderen bloot aan vermijdbare gezondheidsrisico's. Tijdige vaccinatie blijft daarom essentieel.

De Gezondheidsraad heeft in 1997 en 2000 al adviezen uitgebracht over het kinkhoestvaccin. Op basis van het advies van 2000 is besloten tot invoering van een extra boostervaccinatie voor 4 jarigen met een acellulair kinkhoestvaccin. Hiermee is in juli 2001 gestart. Recente gegevens van het RIVM wijzen erop dat dit een gunstig effect heeft gehad. Onder 3-4 jarigen komt kinkhoest in 2002 minder voor dan in de jaren daarvoor.