Gemeente Capelle a/d IJssel

Mooie bomen, prettige leefomgeving

Capelle is een groene gemeente. Bomen in Capelle aan den IJssel zijn om verschillende redenen belangrijk. Een mooi bomenbestand draagt bij aan een prettige leefomgeving. Het geeft de gemeente een plezierige, groene uitstraling en zelfs een bepaalde allure. Verder dienen de bomen ter begeleiding van het verkeer. Met name de laanbeplantingen langs de wijkontsluitingswegen verbeteren de ruimtelijke samenhang en vergroten de herkenbaarheid voor de verkeersdeelnemer. Soms zijn de bomenrijen zelfs het visitekaartje van de weg of buurt. Een goed voorbeeld hiervan is de laanbeplanting van de P.C. Boutenssingel in de wijk Middelwatering. Regelmatig komen bij de gemeente vragen binnen over de wijze waarop de gemeente met bomen omgaat. Dit is vastgelegd in het boomstructuurplan.

Boomstructuurplan
Vanwege het grote belang dat de gemeente Capelle aan den IJssel hecht aan de bomen is beleid gemaakt waarin de plaats van de bomen is vastgelegd. In het gemeentelijke Boomstructuurplan (1996) zijn bomen in vier formaten gekoppeld aan drie groenfuncties: bovenwijks groen; wijkgroen en buurtgroen.
Daarvoor deelt het Boomstructuurplan de bomen in vier groepen op grootte in:

1e grootte (bomen hoger dan 15 meter): o.a. populier, wilg, es, plataan, eik, kastanje;

2e grootte (bomen met een hoogte tussen de 10 en 15 meter): o.a. els, Robinia, esdoorn, linde, berk;

3e grootte (bomen lager dan 10 meter): o.a. lijsterbes, berk;
4e grootte (bomen tussen 6-10 meter): o.a. meidoorn, sierkers, sierappels, sierperen.

In het bovenwijks groen staan voornamelijk bomen van de 1e grootte. Het liefst gebruikt de gemeente hier de van nature voorkomende soorten. Een voorbeeld: langs de bovenwijkse wegen (Abram van Rijckevorselweg, Capelseweg, Van Berensteijnlaan) is het ideaalplaatje: inheemse bomen (bomen die van nature in Nederland voorkomen) van de 1e grootte (bijvoorbeeld populier, es). In het wijkgroen komen voornamelijk bomen van de 1e of 2e grootte voor. Dit zijn de zogenoemde park- of laanbomen. In het buurtgroen, uw directe woonomgeving, komen hoofdzakelijk bomen van de 3e en 4e grootte voor.