Provincie Friesland

Nummer: 117 JA

Datum: 27 april 2004

PERSBERICHT

College zet in op intensief beleid Fries Erfgoed

Bundeling van krachten door meer samenhang, meer samenwerken, meer kwaliteit en meer samen promoten op het gebied van cultuurhistorie en monumentenzorg. Het Friese erfgoed moet een volwaardige en herkenbare plaats in ruimtelijke plan- en besluitvorming innemen. Dat is in het kort de leidraad in het Friese erfgoedbeleid dat het college in de concept-deelnota Cultuurhistorie en Monumentenzorg concreet heeft gemaakt. Samen met de kortgeleden door PS vastgestelde deelnota archeologie completeert de Concept-nota Cultuurhistorie en Monumentenzorg het provinciale erfgoedbeleid.

In mei en juni wordt de deelnota voor inspraak vrijgegeven. Naar verwachting zullen Provinciale Staten in de juni-vergadering de concept-deelnota behandelen, waarna PS in het kader van de Kadernota/begroting 2005 beslissingen nemen over het beschikbaar stellen van geld.

Op hoofdlijnen doet het college de volgende voorstellen:

De Cultuurhistorische Kaart van Fryslân wordt meer geschikt gemaakt om ingezet te kunnen worden als beleidsinstrument. Deze (internet)kaart biedt een schat aan aardkundige, archeologische, historische-geografische en bouwhistorische gegevens. In de concept-deelnota wordt voorgesteld om de CHK verder te ontwikkelen door karakterisitieke cultuurhistorische structuren en elementen nader te benoemen. Gestart wordt met de uitwerking van de thema`s verdedigingswerken en historische boerderijen, Gemeenten kunnen die gegevens vervolgens toepassen bij het opstellen van bestemmingsplannen, welstandsbeleid, beeldkwaliteitsplannen en plannen voor landschapontwikkeling.

Het college wil met ingang van 1 januari 2005 de cultuurhistorie en monumentenzorg stimuleren met E 1 miljoen. Deze stimuleringsregeling komt in de plaats van het provinciale Monumentenfonds en de eerder ingevoerde tijdelijke restauratie-impuls Frysk erfskip. Ongeveer de helft van het bedrag van een miljoen euro is geoormerkt voor restauratie en onderhoud van monumenten die specifiek voor Fryslân van belang zijn, historische boerderijen en kerken.

De subsidiering van Steunpunt Monumentenzorg, de Stichting Monumentenwacht, de Stichting Alde Fryske Tsjerken en Stichting de Fryske Mole wordt in de periode 2005-2008 voortgezet. Het college stelt bovendien incidenteel E 70.000 beschikbaar voor een "Monumentenhuis", waarin de vier gesubsidieerde instellingen en particuliere organisaties in de monumentenzorg samenwerken. Dit monumentenhuis vormt dan op het gebied van monumentenzorg dé centrale vraagbaak voor publiek, overheden, instellingen en bedrijven; het moet in 2004 of 2005 gerealiseerd zijn.

Het college maakt samen met de provincie Groningen, de bouwsector en kennisopleidingen een doorstart om meer gespecialiseerde werknemers in de restauratiesector op te leiden. Door vergrijzing en te weinig opleidingscapaciteit is er een tekort aan gespecialiseerde arbeidskrachten in deze sector. Vergroting van de instroom gebeurt onder meer door bij opdrachten aan gecertificeerde bedrijven voorwaarden op te nemen over het beschikbaar stellen van stageplaatsen. In de afgelopen 2 jaar hebben provincie, bouwsector en opleidingen met provinciale financiele steun al het project Werkgelegenheid in de restauratiebranche in Fryslân uitgevoerd.

Gedeputeerde Staten willen leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs meer de waarde van het cultureel erfgoed laten beseffen. Tresoar krijgt de opdracht om erfgoededucatie structureel in het Friese onderwijs te verankeren door lesmateriaal te ontwikkelen en erfgoed-educatie, met het Friese cultuurhistorisch erfgoed als hoofdmoot, uit te voeren.

Het college van GS wil meer samenhang aanbrengen in het cultuurtoerisme. Daarnaast moet een kwalitatief hoogwaardig aanbod gerealiseerd worden. Een sterke promotie van (toeristische) voorzieningen en activiteiten op het gebied van erfgoed en cultuur moet het draagvlak voor dit terrein vergroten. De middelen van het Frysk Erfskip evenement worden voor deze taak ingezet.

Het Belvedere-beleid en Lancewad wordt voortgezet. Uit de drie Belvedereprojecten glastuinbouw, gemeentelijk beleid en boerenerven blijkt dat overheden, organisaties en individuen zich meer bewust worden van de cultuurhistorische waarden in ruimtelijke plannen. Voor een bredere implementatie is voortzetting van het Belvederebeleid noodzakelijk.


---
Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl.


---- --