Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 118 SJT
Datum: 27 april 2004

College stelt startnotitie voor nieuw
Provinciaal Milieubeleidsplan vast

Het college van gedeputeerde staten heeft de startnotitie voor een nieuw provinciaal milieu beleidsplan vastgesteld. De startnotitie wordt aan Provinciale Staten aangeboden en in juni door PS behandeld waarna het inhoudelijkinhoudelijke proces begint. De startnotitie is daarmee de opmaat naar het vervolg op het huidig Provinciaal milieubeleidsplan (PMP) dat geldig is tot en met eind 2005. De startnotitie beschrijft de gevolgen die dit heeft voor het provinciale milieubeleid. Verder schetst deze notitie de huidige stand van zaken van het Friese milieu(beleid) en het nut van een provinciaal milieuplan voor de toekomst.

In de startnotitie worden Provinciale Staten gevraagd om ondermeer de volgende zoekrichtingen te bespreken: moet het PMP (in z'n geheel of op onderdelen) worden verbreed tot een duurzaamheidsplan? kunnen we ons blijven richten op de speerpunten genoemd in het huidige PMP? welke nieuwe thema's of speerpunten kunnen worden toegevoegd op grond van huidige knelpunten? Kunnen er ook thema's of speerpunten vervallen? wordt het nieuwe plan gebaseerd op de huidige drie rollen of zijn er nog aanvullende rollen denkbaar; welk ambitieniveau wordt daarbij gekozen? kan de programmatische aanpak worden voortgezet of zijn er ideeën voor nieuwe werkwijzen of een andere aanpak?

In het vervolg op de startnotitie moeten de milieuthema's die in Fryslân de meeste aandacht eisen worden afgezet tegen de provinciale bevoegdheden en middelen. Het huidige milieubeleid en de uitvoering daarvan is ook een factor van belang. Van de provincie mag immers continuïteit in het beleid worden verwacht, hoewel speerpunten in de loop van de tijd kunnen wijzigen. De programmatische aanpak van het huidige PMP kan worden voortgezet om die continuïteit van de uitvoering te waarborgen. Ook kunnen nieuwe werkvormen worden overwogen en nieuwe aandachtspunten voor het beleid worden geformuleerd. Dit betekent dat in ontwikkeling zijnde of lopende programma's op het terrein van duurzaamheid en milieu (zoals Duurzaam inkopen, Duurzaam ondernemen, de actieprogramma's Diffuse bronnen, Bodem in Beeld en Bagger ) kunnen doorlopen, maar dat daarnaast nagegaan wordt of nieuwe programma's of werkwijzen op het terrein van duurzaamheid kunnen worden ontwikkeld.

Bij de totstandkoming van het nieuwe PMP wordt uitgebreid de dialoog aangegaan met alle betrokken organisaties en instellingen en met de Friese bevolking.


---- --