Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Teleurgesteld na bizar debat

VALKENBURG - Op woensdag 28 april 2004 om 22.30 uur viel het doek voor het Marinevliegkamp Valkenburg. Tijdens de bijeenkomst in de Groen van Prinsterzaal van het Tweede Kamergebouw gebeurde datgene waar we voor gevreesd hadden, maar waar we eigenlijk niet meer op hadden gerekend.

In de periode vanaf 30 juni 2003 was een meerderheid van de Tweede Kamer overtuigd geraakt van het nut van de Orions en de noodzaak van het vliegveld Valkenburg. Dat gaf ons en iedereen de moed dat de volksvertegenwoordiging zou doen waarvoor ze is gekozen. In de politieke arena de stem van de bevolking laten horen.

We waren met stomheid geslagen toen na een korte schorsing plotseling VVD en CDA als een blad aan de boom van mening bleken te zijn veranderd. De minister had tijdens het debat werkelijk op geen enkele vraag een rechtstreeks antwoord gegeven en bleef slechts het bandje afdraaien dat hij al sinds 30 juni afdraaide. Verkeerde argumenten, halve waarheden en zelfs leugens. Toch stelde de VVD, net als overigens alle andere fracties, dat de minister antwoord had gegeven op al hun vragen. Wij zijn sinds de motie Van Baalen c.s. zo naïef geweest te geloven dat er hoop was. Het machtswoord van de minister was echter genoeg. Kamp heeft niet toegegeven omdat hij wist dat hij zou winnen. Vandaar dat hij zich niet meer heeft ingespannen. Toegeven aan de minister en hem prijzen om zijn uitvoerige beantwoording in de wetenschap dat hij wel degelijk onjuiste informatie verstrekte en dat er grote gaten vallen in de luchtverkenningscapaciteit van de kustwacht, is iets wat ons boos maakt, maar wat in de Nederlandse politiek heel gewoon is. Dat werd woensdagavond immers weer eens aangetoond.

Er is nu een onomkeerbaar traject ingezet waarvan wij vrezen dat over een paar jaar gezegd zal worden, "hadden we het maar niet gedaan". Het vliegveld is dan verdwenen en de Orions zijn dan verkocht.

De SVMV heeft bijna 2,5 jaar gestreden voor het behoud van de Orions en het vliegkamp. Er is in die korte periode heel veel gebeurd. Drie verschillende regeringen hebben zich met de zaak beziggehouden. Het kabinet Kok 2 wilde Valkenburg opruimen ten gunste van massale woningbouw voor Leiden en de vliegtuigen verhuizen. Het was toen de Tweede Kamer die de plannen van minister Pronk van Ruimtelijke Ordening kon dwarsbomen; er was in de kamer geen meerderheid voor de kabinetsplannen. Een dag voor de stemming in de Kamer liet uitgerekend minister Pronk de regering struikelen. Het kabinet Balkenende 1 had het beste voor met Valkenburg en zijn vliegtuigen, maar ging slechts kort mee. Wij waren blij met de nieuwe minister van Ruimtelijke Ordening: Henk Kamp. Enkele maanden na de start van Balkenende 2 maakte diezelfde Henk Kamp, nu minister van Defensie, bekend dat hij het had voorzien op de Orions en vliegkamp Valkenburg. Na een maandenlange strijd zijn wij er samen met omwonenden, andere vriendenorganisaties, gemeenten en het vliegkamppersoneel slechts in geslaagd een jaar uitstel van executie te verkrijgen. Een mooi resultaat waar we nog steeds trots op zijn.

Wij zullen dit traject blijven volgen en waar nodig van commentaar blijven voorzien. Het is een toneelstuk met een voor ons heel onbevredigend slot en dat gevoel zal bij ons en bij alle betrokkenen nog lang blijven hangen.

Valkenburg, 1 mei 2004

Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg
Peppelschans 24
2352 BE Leiderdorp

Informatie voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marco Borst, secretaris van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg. Telefoon: 06 55 174602 of via e-mail op svmv@planet.nl. Algemene informatie is ook te vinden op onze website: http://svmv.netmenu.nl


---- --