Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Samenwerking moet fastfoodopleidingen nieuwe impuls geven

WOERDEN, 28 april 2004 - De fastfoodsector heeft steeds meer behoefte aan geschoolde medewerkers. Daarom zijn Koninklijk Horeca Nederland en acht Regionale Opleiding Centra (ROC) een unieke samenwerking aangegaan. "De aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de fastfoodsector wordt hiermee gewaarborgd," concludeert voorzitter Maarten Colijn van de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland.

De fastfoodsector is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels meer dan 10.000 bedrijven (met de cateraars in bedrijfsrestaurants zelfs 14.000) en ruim 60.000 medewerkers. Snelservice zou een beter woord zijn voor dit specifieke deel van de bedrijfstak van de horeca en catering. Alles draait om het op een doordachte manier gasten snel van een goede maaltijd te voorzien.

Binnen de fastfoodsector is een toenemende behoefte ontstaan aan geschoolde medewerkers. De afgelopen jaren zijn echter nauwelijks leerlingen via het reguliere beroepsonderwijs opgeleid. De sector zou vorig jaar zelfs bijna de aansluiting met het beroepsonderwijs definitief zijn kwijtgeraakt.

Net op tijd luidde het bestuur van de sector Fastfood- en IJsbedrijven de noodklok en bracht partijen bij elkaar om hier verandering in te brengen. Er is gekozen voor een andere werkwijze dan tot nu toe gebruikelijk is binnen het beroepsonderwijs. Er wordt namelijk aangesloten bij een werkwijze die zich al heeft bewezen. McDonald's Nederland heeft in 2001 gekozen voor een intensieve samenwerking met een aantal Regionale Opleidingscentra (ROC's) en het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs Horeca Toerisme en Voeding (LOB HTV). Deze samenwerking is succesvol. McDonald's leidde samen met de betrokken ROC's in de afgelopen drie jaar ruim 400 leerlingen op tot Horecamedewerker Fastfoodsector.

Het Projectbureau Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (PBB) uit Veldhoven vervulde een belangrijke bemiddelende rol tussen McDonald's, de ROC's en het LOB HTV. Zo coördineert het PBB landelijk de opleidingen en is betrokken bij een deel van de uitvoering. Hierdoor konden belemmeringen worden weggenomen en is er gezorgd voor eenduidigheid en duidelijkheid. Ook is de kwaliteit van de opleidingen gewaarborgd en ligt er nu een stevige basis voor continuïteit. De betrokken partijen en het bestuur van de sector Fastfood- en IJsbedrijven gaven onlangs het PBB de opdracht deze opleidingen breder in de markt te zetten en de samenwerking met de ROC's tot stand te brengen.

Bedrijven uit de fastfoodsector die nog niet erkend zijn als leerbedrijf kunnen onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke ontheffing krijgen voor de verplichte ondernemerstraining en leermeestercursus. Hierdoor kunnen zij tijdelijk zonder drempels door het LOB HTV erkend worden als leerbedrijf. Samen met het beroepsonderwijs en het LOB HTV wil het bestuur van de sector Fastfood- en IJsbedrijven ervoor zorgen dat de fastfoodopleidingen voor de hele sector succesvol worden, zodat nu én in de toekomst er voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikbaar zijn.


---

Noot voor de redactie -