Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200301537/1
Beroepen van onder meer het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen tegen de goedkeuring door gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan Buitenvaart II van de gemeente Hoogeveen. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een bedrijventerrein ten zuidoosten van Hoogeveen mogelijk. Het bedrijventerrein bestaat uit een noordelijk blok van 31 ha en een zuidelijk blok van netto 70 ha, die van elkaar worden gescheiden door een open gebied tussen het Hollandscheveld Opgaande en de Langedijk. De beroepen richten zich onder meer op de locatiekeuze, de behoefte aan nieuwe vestigingsmogelijkheden voor bedrijven en de geluidszones rondom het terrein.


* 200303086/1
Beroepen tegen de aanvulling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg POL aanvulling N293, Oosttangent Roermond. De aanvulling is op 21 februari 2003 vastgesteld door provinciale staten van Limburg. De beroepen richten zich tegen het ruimtebeslag van de N293, de veiligheid langs de (toekomstige) weg en de afstand tot bestaande bebouwing.


* 200303118/1
Beroepen van onder meer het college van burgemeester en wethouders van Margraten, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de Waterleidingmaatschappij Limburg, de stichting Verontruste Plateaubewoners en anderen tegen de aanvulling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg POL aanvulling t Rooth. De aanvulling is op 21 februari 2003 vastgesteld door provinciale staten van Limburg en betreft een groeve voor de maalindustrie om kalksteen te winnen. De beroepen richten zich op het ontbreken van een milieueffectrapportage en op de verrichte belangenafweging.


* 200303535/1
Hoger beroep in verband met het besluit van de gemeenteraad van Amsterdam van juni 2002 dat over de vaststelling van het bestemmingsplan Wetenschap- en Technologiecentrum Watergraafsmeer geen referendum mogelijk is. In april 2003 heeft de rechtbank Amsterdam het besluit van de gemeenteraad vernietigd wegens schending van het rechtszekerheids-, zorgvuldigheids- en motiveringsbeginsel. De gemeenteraad komt nu in hoger beroep tegen deze uitspraak.


* 200304539/1
Hoger beroep in verband met een evenementenvergunning die de burgemeester van Geldermalsen in december 2001 heeft verleend aan Mijo Enterprises voor een optreden van de groep Rockbitch in discotheek De Rodenburg in Beesd. De rechtbank in Arnhem heeft in mei 2003 de verlening van de evenementenvergunning onderuitgehaald. De burgemeester was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Mijo Enterprises heeft de uitspraak van de rechtbank niet aangevochten.


* 200305301/1
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Heusden, van Aldi Roosendaal en van Aldi Vastgoed BV met betrekking tot het stilleggen van bouwwerkzaamheden en het weigeren van een bouwvergunning voor het pand aan de Grotestraat 156a in Drunen. De rechtbank in s-Hertogenbosch heeft bij diverse uitspraken van 10 juli 2003 de daar ingestelde beroepen deels gegrond en deels ongegrond verklaard. De bouwwerkzaamheden betreffen onder meer de aansluiting van koelinstallaties, het metselen van een muur en het realiseren van een inpandig filiaalhouderskantoortje.


* 200306719/1
Hoger beroep in verband met de bouwvergunning die het college van B&W van Utrecht heeft verleend voor het realiseren van een moskee aan de Berlagestraat in Utrecht. Het bouwplan voorziet in de oprichting van een moskee met een oppervlakte van 22 meter x 22 meter en heeft drie verdiepingen en een minaret. De rechtbank heeft in juli 2003 een eerder beroep tegen de bouw ongegrond verklaard. In hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak wordt deze uitspraak bestreden. Als grief is aangevoerd dat het bouwplan niet is voorzien van de vereiste goede ruimtelijke onderbouwing. De moskee is geprojecteerd op het zuidelijke gedeelte van een groene strook.


* 200307509/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland heeft verleend voor een bedrijf dat consumentenvuurwerk verpakt en verkoopt en kinderspeelgoed opslaat en verkoopt. Het bedrijf is gevestigd in De Kempenaerstraat in Oegstgeest. Allereerst wordt als bezwaar aangevoerd dat de Milieudienst niet bevoegd is om de milieuvergunning te verlenen. Daarnaast is er bezwaar dat vuurwerk wordt verkocht vanuit een voor de winkel geplaatste portocabin.