Ingezonden persbericht

Deventer eerste ondersteuner Amsterdams manifest

Gemeenteraad Deventer wil cannabisteelt reguleren

DEVENTER, 20040428 -- De gemeenteraad van Deventer heeft gisteren als eerste gemeenteraad in Nederland het manifest "Open de Achterdeur", opgesteld door alle raadsfracties m.u.v. het CDA in Amsterdam onderschreven. Met slechts twee stemmen tegen nam de raad een motie aan die was ingediend door de fractie van D66 met steun van VVD, PvdA, GroenLinks, SP, Algemeen Deventer Belang en het CDA. Tegen stemden één raadslid van het CDA, de heer Mahmut Yazici en het raadslid voor de ChristenUnie, de heer Wim De Jong.


De gemeenteraad verzocht het college van Burgemeester en Wethouders dit standpunt uit te dragen in al haar contacten met vertegenwoordigers van Regering en Parlement, de VNG en met andere personen en instellingen die betrokken zijn bij de vormgeving van het drugsbeleid uit het perspectief van toezicht, handhaving en volksgezondheid.

Indiener de heer Marc-Jan Ahne van D66 liet weten dat de gemeente zich zou moeten inspannen om als proefgemeente aangewezen te worden voor de gereguleerde cannabisteelt. "Deventer is overzichtelijk qua aantal verkooppunten en heeft een prachtig buitengebied waar de teelt van nieuwe gewassen een welkome aanvulling kan zijn."

Het college van Burgemeester en Wethouders reageerde bij monde van Burgemeester de heer James Van Lidth de Jeude positief op de aanname van het manifest. Het college was zeer te spreken over de genuanceerde toon van het manifest en kon zich uitstekend vinden in de strekking daarvan.

De ChristenUnie liet weten zich absoluut niet te kunnen vinden in het manifest, daarmee zouden drempels verder verlaagd worden. Ook werd door de ChristenUnie een relatie gelegd tussen verminderde schoolprestaties en het gebruik van cannabis.

Opmerkelijk was in Deventer het standpunt van het CDA, deze fractie gaf aan dat het experimentele karakter wat wordt beoogd in het manifest haar aanspreekt. Dergelijke experimenten kunnen ons meer gegevens verschaffen die we kunnen gebruiken bij besluitvorming in de toekomst over het cannabisbeleid, aldus mevrouw Jannie Lamberts.




Ingezonden persbericht