Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de colleges van Rotterdam over de reactie van het Kabinet op het Actieprogramma "Rotterdam zet door, op weg n...

Brief aan de colleges van Rotterdam over de reactie van het Kabinet op het Actieprogramma "Rotterdam zet door, op weg naar een stad in balans"

28 april 2004

Op 1 december 2003 heeft het kabinet het Actieprogramma 2004 "Rotterdam zet door, op weg naar een stad in balans" ontvangen. In het Actieprogramma is een tiental punten opgenomen als "De agenda voor de rijksoverheid". Op 2 februari jl. is de Tweede Kamer bericht hoe het kabinet met deze agenda om zal gaan (Kamerstukken I, 2003/04, 21062, nr. 111). In voorliggende brief geeft het kabinet per agendapunt concreet aan wat zij van plan is bij te dragen aan de slagkracht van de stad Rotterdam.
---

Het Actieprogramma stelt: "het absorptievermogen van bepaalde wijken wordt overschreden door een blijvende instroom van kansarmen en het vertrek van kansrijken die zich het kunnen veroorloven elders te gaan wonen. Samen met overlast, illegaliteit en criminaliteit is dat voor ons de kern van het probleem". Op de circa 600.000 inwoners van Rotterdam stromen jaarlijks 30.000 mensen de stad in en ook 30.000 inwoners de stad uit. Analyse van deze in- en uitstroomcijfers wijst uit dat vooral kansarmen Rotterdam intrekken en kansrijken de stad achter zich laten. Indicatoren hiervoor zijn onder andere het vertrekoverschot (10%) van mensen met een modaal inkomen (of hoger), de hoge instroom van niet-westerse allochtonen met een verblijfsduur in Nederland korter dan twee jaar (9.644), het grote aantal in te burgeren oudkomers (60.000) en de naar schatting 11.000 illegalen in Rotterdam. Voortduring van deze trend leidt tot een toenemende kansarme populatie en een verkleining van het sociaal economisch draagvlak.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel

***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel