Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gecoördineerde rijksbrede aanpak draagt bij aan slagkracht Rotterdam

GEcoördineerde rijksbrede aanpak draagt bij aan slagkracht Rotterdam

28 april 2004

Minister De Graaf (BVK) en minister Verdonk (V&I) hebben de gemeente Rotterdam vandaag in een brief laten weten wat het kabinet gaat bijdragen aan de oplossing van problemen op het sociale, fysieke en economische vlak in de stad. Het kabinet kondigt een zogeheten Verzamel- en Uitzonderingswet aan, waarin een aantal specifieke en generieke mogelijkheden worden gecreeërd voor het nemen van maatwerkoplossingen Deze wet biedt voor het kabinet op onderdelen de mogelijkheid om voor bijzonder problematische wijken in de grote steden extra maatregelen te nemen, waarmee in Rotterdam wordt begonnen. Het kabinet is namelijk van mening dat een aantal van de door Rotterdam gesignaleerde problemen zich op onderdelen ook voordoen in andere grote steden. De Verzamel- en Uitzonderingswet zal op die onderdelen dan ook eventueel kunnen gelden voor steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
---

Gekozen is voor een gecoördineerde rijksbrede aanpak, omdat de problematiek op een breed - vaak sectoroverstijgend - terrein ligt: EZ en Financiën (kansenzones), VROM (herstructurering, woningtoewijzing, huisjesmelkers), VWS (maatschappelijke opvang), OCW (voortijdig schoolverlaten, leer/werktrajecten), V&I (terugkeerbeleid,inburgering, integratie), Justitie (rechtshandhaving), BVK (Grotestedenbeleid).

Het kabinet wil de mogelijkheid bieden om de toestroom van kansarmen in de grootste probleemwijken te reguleren, wanneer de bestaande mogelijkheden van de Huisvestingswet zijn uitgeput. Om de te bereiken zal in de Verzamel- en Uitzonderingswet de mogelijkheid worden vastgelegd dat na goedkeuring van het Rijk, voor specifiek aan te wijzen wijken de eis van inkomen uit werk kan worden gesteld bij vestiging in die wijken. Deze mogelijkheid wordt Rotterdam als eerste geboden, waarbij wel geldt dat Rotterdam eerst zelf alle mogelijkheden van de huidige Huisvestingswet benut, zoals bijvoorbeeld de invoering van een huisvestingsvergunning voor de particuliere huursector.

Om de woonproblematiek (waaronder overbewoning) in Rotterdam en overige steden effectiever en sneller te kunnen aanpakken (malafide huisbazen) heeft het kabinet besloten om de materiële gronden van de wetten Victor/Victoria te verruimen. Hierdoor kan de gemeente eigenaren voortaan aanschrijven op grond van misbruik van de woning ook als er niet direct sprake is van verstoring van de openbare orde.

Voorts is sinds januari 2004 een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in behandeling op grond waarvan de instrumenten bestuursdwang en de dwangsom sneller kunnen worden toegepast.

Daarnaast zal aan het OM worden verzocht om accent te leggen op de aanpak van malafide huiseigenaren die misbruik maken van illegaal verblijf.

Het kabinet geeft in de brief verder aan dat de wet Gemeentelijke Bevolkingsadministratie (GBA) Rotterdam mogelijkheden biedt om gegevens uit dat register te kunnen verstrekken aan corporaties ter bestrijding van onrechtmatige bewoning.

Om het vestigings- en investeringsklimaat te versterken wordt in de Uitzonderingswet vastgelegd dat in Rotterdam - na goedkeuring door het Rijk enkele economische kansenzones kunnen starten. Een combinatie van een investeringssubsidie op basis van co-financiering waarvoor van rijkszijde in vier jaar tijd 24 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld, differentiatie van OZB en vrijstelling van dubbele overdrachtsbelasting moet leiden tot meer investeringen in deze gebieden.

Door de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel komt het kabinet tegemoet aan de wens van Rotterdam dat aan de verlenging van de verblijfsvergunning van statushouders inburgeringseisen worden gesteld. Met het nieuwe inburgeringsstelsel wordt tevens invulling gegeven aan de wens dat gezinsherenigers en huwelijken met personen uit landen van herkomst strengere inburgerings- en inkomenseisen worden gesteld.

Het kabinet deelt de zorgen van Rotterdam over de zwakke positie van kansarme Antilliaanse jongeren in de Nederlandse samenleving. De kabinetsplannen om de problemen in samenwerking met de Antillianengemeenten aan te pakken zullen binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Het beleid zal zich onder meer richten op het tegengaan van voortijdig schoolverlaten, aanpak jeugdwerkloosheid, het stimuleren van vormen van begeleid wonen, opvoedingsondersteuning, en het terugdringen van criminaliteit en verminderen van recidive.

Het kabinet ondersteunt nut en noodzaak van adequate opvang en begeleiding van kansarme jonge Antillianen en is bereid samen met Rotterdam de mogelijkheden na te gaan om (bovenlokale/regionale) internaatachtige voorzieningen te realiseren.

Alle maatregelen zijn gericht op de aanpak van de Rotterdamse problemen. Maar ook tijdens de uitvoering van het actieprogramma blijven Rijk en Rotterdam met elkaar in gesprek om waar nodig aanvullende maatregelen te treffen.
---

---

---

---