Wageningen Universiteit

Wageningen, 28 april 2004.

Versnelling marktoriëntatie en kostenreductie

FOCUS 2OO6: PLAN VOOR ONDERZOEKSINSTITUTEN WAGENINGEN UR

Wageningen UR (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) heeft voor haar onderzoeksinstituten een plan opgesteld, Focus 2006, om haar ambitie als kennispartner in het domein van het life sciences (voedsel en groen) te borgen en te versterken. Het plan heeft in de eerste plaats als doel de al in gang gezette oriëntatie van de organisatie op de internationale markt te versnellen. Focus 2006 geeft op het gebied van de onderzoeksinstituten een analyse van de binnen Wageningen UR aanwezige expertise en de aansluiting hiervan op de markt. Wageningen UR zal in de periode van 2004 2006 kennis die op de markt niet tot meerwaarde leidt afbouwen en nieuwe kennis en competenties ontwikkelen. Daarnaast zal het proces van kostenreductie scherper worden aangezet. Focus 2006 heeft geen betrekking op de activiteiten van Wageningen Universiteit.

De versnelling van de orientatie op de internationale markt en van de kostenreductie wordt ingezet vanwege de huidige ontwikkelingen op de binnenlandse onderzoeksmarkt. De onderzoeksinstituten hebben te kampen met verminderde inkomsten vanwege de economische stagnatie, waardoor bedrijven en organisaties hun investeringen ophouden, en vanwege de teruglopende onderzoeksfinanciering van de overheid. Mogelijkheden worden gezien in uitbreiding van de activiteiten op de internationale markt. Focus 2006 moet ervoor zorgen dat er binnen twee jaar evenwicht is in de onderzoeksopdrachtportefeuille en dat de meerwaarde van het Wagenings onderzoek in het domein van life sciences sterker wordt vormgegeven.

Focus 2006 is een versnelling van het al in gang gezette proces waarin bestaande maatregelen en nieuwe initiatieven van de onderzoeksinstituten zijn opgenomen.

Naast het versneld ontwikkelen van nieuwe competenties en initiatieven is het ook noodzakelijk om expertise en kennis af te bouwen. Dit vindt grotendeels plaats via de reguliere bedrijfsvoering. Op onderdelen zal echter een versnelde afbouw plaatsvinden. Verdere kostenreductie zal plaatsvinden door het terugbrengen van staven en diensten en overige facilitaire taken. In totaal gaat het daarbij om circa 400 taken.

Uitgangspunt is dat de benodigde afbouw wordt gerealiseerd via natuurlijk verloop, en actieve sturing en begeleiding bij in- en externe mobiliteit. Ieder onderzoeksinstituut heeft een eigen deelplan ontwikkeld. Focus 2006 is goedgekeurd door de Raad van Toezicht en wordt besproken met de centrale ondernemingsraad en de vakorganisaties. De plannen worden per eenheid uitgewerkt, met de medezeggenschap besproken en gefaseerd uitgevoerd. Mogelijke verdere ontwikkelingen in de markt worden daarbij uiteraard betrokken.

Wageningen UR is opgericht in 1997 en bestaat uit:

De onderzoeksinstituten: Alterra, Agrotechnology en Food Innovations, PRI (plant research international) PPO (praktijkonderzoek plant en omgeving), Animal Sciencens Group, LEI (landbouw economisch instituut);

Wettelijke onderzoekstaken CIDC (centraal instituut voor dierziektecontrole) en Rikilt instituut voor voedselveiligheid;

Wageningen Business School en IAC (Internationaal Agrarisch Centrum);

De hogescholen Van Hall en Larenstein;

Wageningen Universiteit.

Wageningen UR heeft 7500 medewerkers, waarvan ca 4000 werken bij de onderzoeksinstituten.

Nadere inlichtingen: Afdeling Communicatie Wageningen UR, Simon Vink, 0317-482466/06 53831629 of Simon.vink@wur.nl