VVD



Nieuws

28 apr 2004 - Inbreng Geert Wilders bij debat Al
Tawheed moskee te Amsterdam

In de Amsterdamse Al Tawheed-moskee zijn boeken te koop vol met teksten die de rechtsstaat ondermijnen, haat zaaien en dus onaanvaardbaar en strafbaar zijn. Het boek "Fatwas of muslim women" waarin het slaan en besnijden van vrouwen goedgepraat wordt, was eerder aanleiding voor mondelinge vragen. De driedelige serie "De Weg van de Moslim" zorgt nu voor beroering. Daarin wordt de moslim onder meer opgedragen ongelovigen te vermoorden, overspelige vrouwen te stenigen, en voor homoseksuelen geen genade te tonen: "men zoekt de hoogste constructie, waarvan men ze vanaf het terras met het hoofd naar beneden gooit, vervolgens doodt men ze met stenen". In een derde boek staat dat kinderen moet worden geleerd wraak te nemen op onrechtplegende vijanden zodat "onze jeugd Palestina en al-Quds zal bevrijden". In een smeekbede zegt de auteur, die nog leeft en doceert in Saudi-Arabie in het voorwoord dat De Weg van de Moslim "nuttig is voor wie er de aanwijzingen van opvolgt". Dit alles is al kwalijk genoeg. Maar echt kwalijk is de context waarin de boodschap wordt verkondigd. In dit boek staan niet alleen teksten uit de Koran of wordt daarnaar verwezen. Nog naast het opruiende voorwoord wordt bijv. ook gesproken over wapenfabrieken en de gewapende strijd om Palestina te bevrijden. Volgens dagblad Trouw prijst de verkoper van de Al Tawheed moskee de boeken aan als "goed en betrouwbaar". Het moskeebestuur en de imam distantiëren zich er bovendien niet van. Integendeel, in december 2002 vernamen wij via de televisie dat imam al-Sharshaby in de Al Tawheed moskee zijn toehoorders vertelde dat overspelige vrouwen vermoord moesten worden en wel precies op de wijze die ook in het boek "de Weg van de moslim" staat, nl. door steniging. Helaas is hij hier niet voor vervolgd, onder meer vanwege een zotte redenering die in een persbericht van het OM zelf te lezen was en ook terugkomt in de brief van de Minister van Justitie van vanmiddag, nl dat niet het strafrecht maar het brede maatschappelijke debat bij uitstek het instrument is om corrigerend op te treden.

De teksten uit het boek, in samenhang met de context van het aanprijzen ervan door de moskee en het actief preken van bepaalde teksten door de imam, maken dit alles voor de VVD-fractie onaanvaardbaar. We leven hier niet in Saudi-Arabie maar in Nederland. Mijn fractie zou dit overigens ook onaanvaardbaar vinden als een en ander in in andere gebedshuizen zou plaatsvinden. Als een bepaalde bisschop of dominee anno 2004 een boek zou promoten waarin staat dat vrouwen moeten worden gestenigd en daar in zijn preek ook nog eens concreet toe oproept, dan zou de reactie van de VVD geen andere zijn dan nu over deze moskee. Maar ik ken geen pastoor of dominee die oproept tot steniging van vrouwen.

Hier botsen grondrechten met elkaar. De vrijheid van meningsuiting en godsdienst aan de ene kant en het gelijkheidsbeginsel aan de andere kant. Maar geen grondrecht is absoluut. Niet voor niets kennen wij de clausule: "behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet". De vrijheid van godsdienst en meningsuiting wordt beperkt daar waar de vrijheid van anderen in het geding komt. En dat is dus wanneer de wet wordt overtreden; waar dus wordt aangezet tot het begaan tot strafbare feiten, zoals geweld tegen vrouwen en homoseksuelen. Dat is de norm die wij moeten stellen. Laat absoluut duidelijk zijn dat geen strafbaar feit of het aanzetten daartoe te rechtvaardigen is met een beroep op de vrijheid van meningsuiting of godsdienst.

De uitwassen waar we nu over spreken, belemmeren de integratie van moslims fors. Daarom juist is het de grote meerderheid van moslims en moskeeën in Nederland, die gelukkig niets van doen hebben met dit soort extremisme noch geweld, die het meest last heeft van de rotte appels onder hen.

We moeten dus optreden tegen de uitholling van onze rechtsstaat. Maar we treden niet op. Is er in Nederland een imam uitgezet die oproept tot geweld tegen vrouwen? Is er een moskee gesloten waar haat wordt gepredikt? Het antwoord is: neen!

In Frankrijk treedt men wel op. Daar wordt een imam, die verklaard heeft dat het slaan van vrouwen geoorloofd is, zonder pardon uitgezet. In Spanje zit een imam in de gevangenis om precies dezelfde uitspraken. In Engeland treedt men op. Maar in Nederland laten wij ons gijzelen door een valse perceptie van tolerantie.

Wat moet er nu gebeuren. Gelukkig heeft de Minister aangegeven dat het OM een onderzoek instelt en hij beziet of de wetgeving rond haatzaaien moet worden aangescherpt. Als sprake is van strafbare feiten - en dat is volgens ons het geval - dan moet het OM natuurlijk ook tot vervolging overgaan. Wat ons betreft ook tegen het moskeebestuur en haar voorzitter de imam. Dat geldt overigens voor alle moskeeën en imams waar mogelijk vergelijkbare feiten plaatsvinden. Er moeten dus beleidsregels komen van de Minister van Justitie hoe het OM in voorkomende gevallen moet handelen. Komt het tot een veroordeling dat zal de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie de imam voor zover mogelijk het land moeten uitzetten. En de minister van Justitie zal ervoor moeten ervoor zorgen dat met de strafrechtelijke veroordeling in de hand de moskee wordt verboden en dus gesloten. Een moskee waar haat wordt gezaaid, de wet wordt overtreden en in strijd met de openbare orde wordt gehandeld is geen gebedshuis meer. De Minister heeft mij de afgelopen maanden steeds voorgehouden dat een civielrechtelijk verbod van een moskeestichting pas kan na een strafrechtelijke veroordeling, dus het is niet meer dan logisch dat dit ook gebeurt als er een veroordeling ligt. Ook willen wij dat het OM onderzoekt in welke andere moskeeën mogelijk strafbare feiten plaatsvinden.