Ingezonden persbericht

Persbericht

Zeist, 28 April 2004

Kindsoldaat in Oeganda

Vlak voor een bloedige slachting door het rebellenleger 'Lord's Resistance Army ' (LRA, letterlijk 'Verzetsleger van de Heer) op een vluchtelingenkamp in het Noord-Oegandese Lira bezocht Anne-Marie Sluiter (25 jaar) in het kader van haar stage begin dit jaar diverse vluchtelingenkampen in deze regio. Zij ontmoette de Vlaamse journaliste Els de Temmerman, die een opvangcentrum leidt voor ontsnapte kindsoldaten, en sprak met verschillende slachtoffers van de LRA.

Rebellenleger

Het Verzetsleger, waarvan Joseph Kony de gevreesde leider is, is al 18 jaar actief. Duizenden kinderen zijn ontvoerd en opgeleid tot soldaat. Men schat het aantal kindsoldaten op 20.000. Dagelijks worden er nieuwe kinderen ontvoerd uit hun dorpen. Overigens worden ook duizenden volwassenen door het rebellenleger afgeslacht.

Verhaal van een slachtoffer
Een van de vele slachtoffers van het verzetsleger is Alice (22 jaar). Zij werd op 14 jarige leeftijd door het rebellenleger ontvoerd uit een kostschool in Aboke. Tot de tanden toe gewapende jongens in militaire uniformen vielen de school binnen met als doel zoveel mogelijk meisjes te ontvoeren die later zouden dienen als seksslavinnen in Soedan. Daar werden ze gehersenspoeld zodat ze, eenmaal terug in Oeganda, hun gevoelens van haat zouden botvieren op de bevolking en hele dorpen moesten uitmoorden. Alice bracht 6 jaar in gevangenschap door in het zuiden van Soedan, waar ze toegewezen werd aan een generaal, die haar seksueel misbruikte. De laatste twee jaar van haar gevangenschap zwierf ze met haar mede-kindsoldaten al plunderend en moordend door het noorden van Oeganda. Al die tijd werd ze vernederd, geslagen en verkracht - kortom: zowel lichamelijk als psychisch verminkt.

Opvangcentrum in Lira

Alice wist te ontsnappen en kwam terecht in een opvangcentrum voor ex-kindsoldaten in Lira. De kinderen worden hier met open armen ontvangen. Anne-Marie vertelt: 'Ik ben meegegaan om ontsnapte kindsoldaten op te halen en was diep onder de indruk van de bewogenheid van Els de Temmerman. Zij begroette de angstige, diep verwonde kinderen standaard met de woorden: We zijn blij je hier vandaag te mogen begroeten; wat je ook hebt gedaan, je hebt onder dwang gehandeld. Het is niet jouw schuld. We houden nog steeds van je.'

Lange weg van herstel

Als de kinderen aankomen in het centrum, worden eerst de uiterlijke wonden verzorgd. Daarna begint een lange weg van herstel. Kinderen leren hun emoties verwerken door activiteiten als het naspelen van hun eigen ontvoering, verhalen schrijven of tekeningen maken over wat ze gehoord en gezien hebben. Anne-Marie, die de opleiding zending en werelddiakonaat volgt aan 'De Wittenberg' in Zeist is enkele weken geleden boordevol indrukken teruggekeerd naar Nederland: 'Ik hoop dat er in Nederland meer bewogenheid ontstaat met deze duizenden gewonde kinderen en dat er van daaruit meer actie wordt ondernomen tegen de voortdurende oorlog in het Noorden van Oeganda.'


---
Voor nadere informatie:
Anne-Marie Sluiter 06-21551160
Heleen den Boer 06-28174934

Voor meer informatie over Els de Temmerman: http://www.childsoldiers.net/


-----------------------
Enkele feiten op een rij
. 97% van deze kinderen lijdt aan een langdurig trauma. . 77% moet toekijken hoe iemand wordt vermoord. . 39% moet iemand martelen tot de dood.
. 6% ziet dat hun ouders vermoord worden.


---- --