Gemeente Dordrecht


---

Tentoonstelling Ban bek den pasado

twee Antilliaanse bruidsmeisjes Vincent Brinkhof Van donderdag 15 tot en met donderdag 29 april is in het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300, de tentoonstelling `Ban bek den pasado, Laten we teruggaan in het verleden', van het Stadsarchief te bezichtigen.
In de Stadswinkel vertellen vijf inwoners van Dordrecht over hun leven op de Antillen en in Nederland. Zij doen dit aan de hand van foto's, gedichten en citaten. Ook worden er in de vitrines persoonlijke objecten getoond.

Een dagboek over Curaçao, over de gebeurtenissen op 30 mei 1969, foto's van buurtfeesten, sportwedstrijden en andere activiteiten in Antilliaans Dordrecht. Allemaal vertellen ze een verhaal dat getoond moet worden.
Want, "Voor een nieuwe generatie is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de oorspronkelijke cultuur en taal. Het is belangrijk dat de wisselwerking tussen bewoners uit de Antillen en Nederland blijft bestaan. Dat ze van elkaar weten hoe hun hedendaagse leven eruitziet en hoe ze dat ervaren, maar ook hoe de geschiedenis is geweest."

Deze tentoonstelling is een van de activiteiten die dit jaar worden georganiseerd waarbij de migratiegeschiedenis van Antilliaanse en Arubaanse Dordtenaren centraal staat.
Het Stadsarchief is in nauwe samenwerking met de Stichting Bon-Aire eerder dit jaar begonnen met het verzamelen van persoonlijke herinneringen van Caribische Nederlanders en deze toe te voegen aan het geheugen van de stad, het Stadsarchief.

Geschiedenis bewaard
De tentoonstelling Ban bek den pasado is de eerste tentoonstelling van het project Nos Tesoro, Onze schatten. De Stichting Bon-Aire en het Stadsarchief zien het als hun taak om de persoonlijke herinneringen aan Caribische Nederlanders te verzamelen en te bewaren in het archief. Zodat niet alleen hun kinderen en kleinkinderen, maar later ook hun achterkleinkinderen informatie kunnen vinden over de geschiedenis van hun voorouders.

NOOT voor de pers
Wethouder Cultuur, J.W. Spigt, opent de tentoonstelling op woensdag 14 april om 17.00 uur. Het wordt een feestelijke en muzikale bijeenkomst.

U bent daarbij van harte welkom.