Universiteit van Amsterdam

Spijsvertering van mannen sneller dan die van vrouwen


Promotie Geneeskunde


donderdag 29 april 14.00 uur

Bij maagontledingsscintigrafie krijgen patiënten een pannenkoek te eten met een radioactief gelabelde stof. Daardoor is de weg van het voedsel goed te volgen. Dergelijk onderzoek kan opheldering verschaffen over onbegrepen klachten na het eten, zoals dyspepsie (een opgeblazen gevoel) of een verstoorde maagmotoriek. Het tempo van het spijsverteringsproces bij patiënten wordt daarbij vergeleken met dat van een controlegroep. Roel Bennink ontdekte echter dat mannen en vrouwen in dit opzicht behoorlijk verschillen: de halfwaardetijd van de ontleding is bij mannen gemiddeld 50 minuten, en bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn gemiddeld 80 minuten. Voor wetenschappelijk onderzoek naar maagontleding zijn daarom eigenlijk twee controlegroepen nodig: één met alleen maar mannen en één met alleen maar vrouwen.

R.J. Bennink: Nuclear gastroenterology. Novel techniques in clinical and experimental gastrointestinal motility, IBD and hepatology. Promotoren zijn mw. prof. dr. B.L.F. van Eck-Smit en prof. dr. S.J.H. van Deventer.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

De afdeling Persvoorlichting is op vrijdag 9 april (Goede Vrijdag) gesloten. In verband met een interne verhuizing zijn wij op woensdag 14 april en donderdag 15 april mogelijk minder goed bereikbaar.