Gemeente Tilburg

19-4-2004
Tilburg Zingt op avond voor Koninginnedag
Massale samenzang primeur voor Nederland

Op donderdagavond 29 april vindt vanaf 20.30 uur op het Willemsplein voor het Paleis-Raadhuis Tilburg Zingt plaats. Tilburg Zingt is een massale samenzang van bekende liedjes, van Mexico van de Zangeres Zonder Naam en Dancing Queen van Abba tot Brabant van Guus Meeuwis en het Willem II Clublied.

Dit nieuwe én gratis evenement is een primeur voor Nederland. Iedereen kan er aan meedoen. Letterlijk iedereen, want samen zingen vindt iedereen leuk. Dat is ook populair, zoals blijkt uit de zangavonden die in steeds meer cafés worden gehouden. Tilburg Zingt is te vergelijken met dit samen zingen in een café, maar dan buiten en massaal.

Massaal omdat de organisatie op duizenden deelnemers rekent. Dit aantal is gebaseerd op de ervaringen in Vlaanderen. Daar komt dit idee van oorsprong vandaan. In Antwerpen werd zeven jaar geleden voor de eerste keer zo'n massale samenzang gehouden. Dit groeide in Antwerpen uit tot de grootste publieksmanifestatie van de Scheldestad. Daar staan 35.000 mensen op het grootste plein van de stad samen te zingen.

In Vlaanderen zijn inmiddels ook andere steden dit evenement gaan organiseren, steeds met hetzelfde doorslaande succes als in Antwerpen. Een aantal particulieren uit Tilburg heeft dit idee in Tilburg geïntroduceerd. Tilburg Zingt wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg, de Horecavereniging Stadhuisstraat en het Brabants Dagblad. De kosten worden gedragen door deze organisatoren en twee sponsoren: Melis Gieterijen en Holland Casino Breda.

De uitvoering van Tilburg Zingt is de eenvoud zelve. Op het Willemsplein (het intieme pleintje vóór het Paleis-Raadhuis) staat een groot podium. Daarop staan honderd leden van Tilburgse koren. Zij zijn de voorzangers. Ook op het podium de presentatoren, Tilburger Marc Meeuwis en Antwerpenaar Mark d'Hollander. De laatste presenteert het Antwerpse zangfestijn.

Op het Willemsplein worden krantjes uitgedeeld met de teksten van alle 36 liedjes die deze avond worden gezongen. Dit krantje, een uitgave van het Brabant Dagblad, wordt op dinsdag 27 april ook bij alle abonnees bezorgd. De liedteksten zijn in een groot lettertype gedrukt. Dat vergemakkelijkt het lezen van de tekst. De muziek van de liedjes wordt ten gehore gebracht via een professionele geluidsinstallatie en het samen zingen kan beginnen. 36 Liedjes lang, met een pauze, tot middernacht.

Om 24.00 besluit Tilburg Zingt met het eerste couplet van het Wilhelmus. Dan begint immers Koninginnedag. Tilburg Zingt moet gezien worden als een van de bijdragen aan wat zou moeten uitgroeien tot een Tilburgse 'Koninginne Nach'. Het mooi verlichte Willemsplein is feestelijk en comfortabel ingericht. Een tribune is er voor mensen die slecht ter been zijn of niet lang kunnen staan. Er staan drie bars en toiletwagens. Als het weer een beetje meewerkt heeft Tilburg Zingt alles in zich om uit te groeien tot een groot succes, niet alleen dit jaar, maar ook volgende jaren.
Kijk voor meer informatie en de play-list op www.tilburgzingt.nl