Gemeente Albrandswaard


19 april 2004
2004.23

Koninginnenacht 2004

ALBRANDSWAARD Zoals gebruikelijk in onze gemeente wordt in de nacht van 29 op 30 april door de jeugd de koninginnenacht gevierd. In vroeger tijden werd dit gevierd door 's morgens heel vroeg met de fiets, waaraan een aantal blikjes waren bevestigd en aan de spaken een klepperaar, door het dorp te fietsen. Het was de grap om zo de rest van de bevolking luidruchtig wakker te schudden. Door de jaren heen is deze folklore gebleven, al maakt men nu gebruik van meer moderne middelen zoals de bromfiets. De blikjes en klepperaar zijn verdwenen en in plaats daarvan rijdt men nu zonder uitlaat rond. Jammer was dat de jeugd steeds vroeger de straat op ging. Dit leverde steeds meer klachten op bij politie en gemeente. In 2002 en 2003 zijn er met de jeugd goede afspraken gemaakt over het rondrijden zonder uitlaat en de tijden waarbinnen dit werd getolereerd. Om te zorgen dat de jongelui zich niet hoefden te vervelen en daarmee in de verleiding kwamen om de hele nacht rond te rijden, werd er in Bassline een feest georganiseerd. Hierna konden ze een route rijden door de beide dorpen, maar wel over de openbare weg en niet door plantsoenen, parken of over de stoep. Werd er op 30 april voor 04:00 uur zonder uitlaat gereden of werden andere overtredingen, zoals rijden met alcohol op, geconstateerd, dan werd er natuurlijk bekeurd.

Omdat de klachten de afgelopen jaren tot een minimum beperkt zijn gebleven, is dit jaar voor nagenoeg dezelfde opzet gekozen. Ook dit jaar organiseert de Stichting Welzijn Jongeren Albrandswaard (SWJA) in opdracht van de gemeente Albrandswaard en in samenwerking met de politie een koninginnenachtfeest en wel op donderdag 29 april van 22.00 uur tot 4.00 uur in Bassline.

De SWJA en de politie doen er alles aan om eventuele overlast zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Hiervoor zijn in overleg met de gemeente de volgende maatregelen getroffen:
· Het betreft een besloten feest, wat inhoudt dat de bezoekers bekend zijn bij de SWJA en dat er zonder Bassline-pas geen toegang tot de locatie verschaft wordt.
· De aanrijtijd tot het feest ligt tussen 22.00 en 22.30 uur en geldt alleen richting Bassline. Ook moet de kortste route naar Bassline worden gereden.
· Tussen 23.00 uur en 4.00 uur wordt het rijden zonder uitlaat niet gedoogd.
· Overtreders van deze regels worden door de politie staande gehouden, bekeurd, de bromfiets wordt in bewaring gesteld en er wordt proces verbaal opgemaakt. Deze regels gelden voor iedereen, ook al ga je niet naar het feest.