Gemeente Woudenberg


GGD Eemland start Project Schone Scholen

Donderdag 29 april wordt het Keurmerk Schone School Amersfoort uitgereikt aan de Johannes Calvijnschool, Waterdaal 3 in Amersfoort. Met de onthulling van een officiële gevelplaat en het hijsen van de Schone Schoolvlag wordt de kroon gezet op het hygiëneproject voor basisscholen dat GGD Eemland uitvoert voor de gemeente Amersfoort. Het project is een extra stimulans om scholen meer alert te maken op het onderhoud van het schoolgebouw, zodat er een schone omgeving ontstaat. In die opzet is de GGD geslaagd: veel scholen toonden belangstelling en uiteindelijk namen 7 scholen aan het project deel. Mogelijk worden al deze scholen binnenkort beloond met een oorkonde voor de vele inspanningen die zij de afgelopen twee jaar hebben verricht om de hygiëne op hun school te verbeteren.
Aan het kunnen behalen van het keurmerk had de GGD hoge eisen gesteld waaraan vooralsnog alleen de Johannes Calvijnschool kon voldoen. Hoewel het project is afgerond verwacht de GGD dat meerdere scholen enthousiast door zullen gaan op de ingeslagen weg. De binnen de GGD opgebouwde expertise en ontwikkelde materialen blijven hiervoor beschikbaar.

Op verzoek van de gemeente Amersfoort ontwikkelde de GGD Eemland het Keurmerk Schone School Amersfoort. De gemeente Amersfoort beoogt hiermee de hygiëne in en om de basisscholen in Amersfoort te verbeteren. Het doel is scholen alert te maken op het belang van goed onderhoud van het schoolgebouw, zodat een schone omgeving ontstaat waarin het goed en gezond vertoeven is.
Scholen konden de afgelopen twee jaar bij de GGD Eemland een verzoek indienen voor deelname aan het project. Om te beoordelen of de school daarbij in aanmerking komt voor een keurmerk wordt een vragenlijst ingevuld door de directeur van de school, de voorzitter van de ouderraad en een jeugdverpleegkundige van de GGD Eemland. Als alle betrokkenen de vragen positief beantwoorden, kan een Keurmerk Schone School Amersfoort worden toegekend. De school ontvangt dan een gevelplaat, een vlag, een oorkonde en raamstickers. Het keurmerk wordt toegekend voor de duur van twee jaar, waarna een herkeuring volgt. Het eindresultaat van het project is positief: veel scholen toonden belangstelling voor deze aanpak en uiteindelijk kozen 7 voor deelname. Door het project werd op deze scholen extra aandacht besteed aan het verbeteren van de hygiëne, zoals het vaker of anders schoonmaken van de vloeren, het reinigen van wanden en plafonds, maar ook het vervangen van stoffen handdoeken door papieren handdoeken of door stoffen handdoeken vaker te verschonen.
Scholen die zich voldoende hebben ingespannen om de hygiëne in en om de school te verbeteren ontvangen binnenkort een oorkonde als pluim voor alle werkzaamheden. Voor het uiteindelijk kunnen behalen van het officiële keurmerk had de GGD Eemland hoge eisen gesteld. Daaraan kon vooralsnog alleen de Johannes Calvijnschool aan de Waterdaal 3 voldoen. De Johannes Calvijnschool heeft zich de afgelopen maanden extra ingespannen om de laatste puntjes op de (hyg)i(ëne) te zetten en wordt daarvoor op 29 april om 11.00u. beloond met de schoonheidsprijs: het keurmerk in de vorm van een gevelplaat en de bijbehorende vlag en materialen. Door de inzet van velen die binnen de school actief zijn, de schoonmaker, de ouders, de leerkrachten en niet in de laatste plaats de kinderen, lukt het om deze school schoon te maken en ook schoon te houden.
De GGD Eemland merkt bij de afronding van het project dat veel scholen enthousiast zijn geworden voor het werken aan een schone school en door zullen gaan op de ingeslagen weg. De binnen de GGD opgebouwde expertise en ontwikkelde materialen zullen hiervoor dan ook beschikbaar blijven.
Laatst gewijzigd op 22/04/2004