Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Amsterdam, 22 april 2004

Met NS naar 'KoninginneNach' en Koninginnedag

Koninginnedag staat weer voor de deur. Dit betekent veel bezoekers aan festiviteiten in steden zoals Den Haag, Groningen, Amsterdam en Utrecht. NS brengt treinreizigers snel en comfortabel naar hartje stad. Voor de viering van de 'KoninginneNach' in Den Haag en op Koninginnedag zelf rijdt NS een speciale dienstregeling. Op vrijdag 30 april rijden de treinen volgens de zaterdagse dienstregeling. NS adviseert reizigers om zich vooraf te informeren over de reismogelijkheden via www.ns.nl. Vanwege werkzaamheden op Amsterdam Centraal is een uitgebreid reisadvies beschikbaar voor bezoekers aan Amsterdam. Een speciaal ontwikkeld en speels vormgegeven animatie brengt de reis van stap tot stap in beeld.

'KoninginneNach' in Den Haag
Voor de bezoekers aan het muziekfestival in de Haagse binnenstad zet NS in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 april rond Den Haag op een aantal trajecten extra treinen in: de nachtnet-treinen naar Delft en Rotterdam rijden 4x per uur en de nachtnet-treinen naar Leiden, Amsterdam en Utrecht rijden 2x per uur. Daarnaast rijden er 2x per uur extra stoptreinen naar Leiden en één extra stoptrein naar Dordrecht. Op de Zoetermeer Stadslijn wordt ieder kwartier gereden: 2x linksom en 2x rechtsom.

Bezoek Koninklijke familie aan Groningen
Koningin Beatrix bezoekt dit jaar met haar familie de provincie Groningen. Het gezelschap arriveert om 12.00 uur op station Groningen. Een gedeelte van station Groningen is hierdoor 's morgens niet toegankelijk voor publiek. Voor de bezoekers aan Koninginnedag rijdt NS op het traject Groningen-Zwolle v.v. ieder uur een Intercity en twee stoptreinen.

Koninginnedag in Amsterdam
Op Amsterdam Centraal vinden ingrijpende verbouwingen plaats in verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Reizigers uit de richting Utrecht, Arnhem en Eindhoven stappen hierom uit op station Amsterdam Amstel en kunnen op hetzelfde perron overstappen op de metro richting de halte Waterlooplein. Op 30 april a.s. is het treinkaartje ook geldig in de metro tussen Amsterdam Amstel en het centrum.

Daarnaast rijden er minder treinen tussen Amsterdam en Alkmaar, en tussen Amersfoort en Schiphol. De internationale treinen rijden niet naar -en vanaf- Amsterdam Centraal, maar tot -en vanaf- omringende stations. Op stations waar internationale treinen vertrekken, is een tweetalig leaflet beschikbaar met extra informatie. Voor reizigers naar Amsterdam hebben NS, GVB en de Gemeente Amsterdam een handige folder gemaakt die vanaf www.ns.nl gedownload kan worden. Deze is ook verkrijgbaar bij alle NS-servicepunten in Nederland en wordt uitgedeeld aan treinreizigers op station Amsterdam Centraal.

Eenmaal in Amsterdam kunnen reizigers in verband met bouwwerkzaamheden het beste afspreken bij het 'Trefpunt' buiten het station bij de taxistandplaats. Ook is het is raadzaam een dag eerder een retour aan te schaffen, vanwege de grote drukte op Amsterdam Centraal. Een retour is geldig tot de volgende ochtend 04.00 uur.

Reizigers die vanaf - of via - Amsterdam Centraal naar huis gaan, worden aangeraden via dezelfde weg terug te reizen als zij zijn gekomen. In het geval van verstoringen krijgen zij al via videoschermen in de stad actuele reisinformatie te zien. Voor het station geven lichtkranten aan welke ingang het handigst is voor de diverse bestemmingen.

In verband met veiligheidsmaatregelen tijdens Koninginnedag zijn de bagagekluizen en het depot op Amsterdam Centraal gesloten van donderdag 29 april 19.00 uur tot zaterdag 1 mei 07.00 uur.

Streng alcoholbeleid op 30 april
Vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 05.00 uur a.s. verkoopt NS op geen enkel station in Nederland alcoholhoudende dranken. Reizigers op weg naar Koninginnedag Amsterdam die in het bezit zijn van meer dan één (zwak) alcoholische consumptie lopen het risico dat die in beslag wordt genomen.

Reisinformatie
Voor algemene reisinformatie kunnen treinreizigers terecht op www.ns.nl. Op deze site is via de Planner Plus gemakkelijk de reis vooruit te plannen. Voor een persoonlijk reisadvies: 0900-9292 (E 0,50 p.m.), voor internationale reizen: 0900-9296 (E 0,35 p.m.).

Op Koninginnedag reizen met 40% korting
Reizigers met een NS-Voordeelurenkaart reizen op Koninginnedag al vóór 9.00 uur met 40% korting. Zij mogen drie reisgenoten meenemen die tegen hetzelfde tarief reizen.

Feestje begint al op het station
's Morgens deelt NS aan reizigers in Groningen, Amsterdam en Utrecht een leuke Koninginnedagattentie uit.
* * * * *

|Noot aan| |voor meer informatie kunt u contact opnemen met de        |
|de      | |persvoorlichters van NS:                                  |
|redactie| |over Amsterdam: Carola Belderbos 020 - 206 7404           |
|        | |over Den Haag en Utrecht: Ingeborg Faber 010 - 282 4638   |
|        | |over Groningen: Esther Wienese 038 - 497 4888             |
NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt dagelijks het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 387 stations. Bij het bedrijf werken bijna 25.000 mensen.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Sinds 1995 is het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. door het ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Rail ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.


---- --