Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 23/04/2004


---

Manifestatie: workshops, installaties en infomarkt Hoe gaan we in Nederland om met geweld?

Hoe gaan we in Nederland om met geweld? Onder deze naam vindt op donderdag 29 april een manifestatie plaats, onder meer bestaande uit workshops. Zo"n bijeenkomst blijkt nodig: het huidige antwoord op de vraag is doorgaans dat politie en justitie de daders aanpakken en de slachtoffers het geweld in stilte verwerken, terwijl het steeds duidelijker wordt dat deze manier niet voldoet. De sporen die geweldsdelicten achterlaten in onze samenleving en de trauma"s die ze veroorzaken, zijn te pijnlijk. Bovendien hebben de gebruikelijke manieren van aanpak en verwerking van geweld nauwelijks effect bij de preventie van geweld.

Gelukkig worden in Nederland recent nieuwere manieren van omgaan met geweld geïntroduceerd, met meer aandacht voor verwerking. Niet alleen slachtoffers, maar ook de omgeving, ook wel hulpverleners, soms zelfs daders worden erbij betrokken. Deze manifestatie biedt de gelegenheid meerdere van deze bemiddelende vormen van verwerking van geweld te ervaren en te toetsen.

Workshops

In vier workshops staan plaatsen centraal waar geweld voorkomt. De vraag hierbij is: als we het slachtoffer of de slachtoffers niet in de kou willen laten staan, welke vorm van verwerking is dan geschikt?

Geweld op school

Wat te doen als geweld of geweldsdreiging een school vergiftigt? Kunnen we alleen maar hopen dat controle, regels en disciplinaire maatregelen van bovenaf het geweld zullen beperken? Of mogen we meer verwachten? Welke rol spelen de leerlingen bij verwerking én preventie van geweld op school?

Workshopleider: Wim Ruijsendaal (project Veilig In en Om School Amsterdam).

Geweld in het ziekenhuis

Is agressie tegen verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners tegenwoordig gewoon geworden? Hoort de verwerking van geweld bij het vak? Wat doen de instellingen om hun werknemers te helpen bij het verwerken van geweld? Komen daarbij politie, collega"s, eventueel zelfs daders ook in beeld?

Workshopleider: Lowijs Perquin (Valeriuskliniek/GGZ Buitenamstel).

Geweld in het gezin

Geweld in het gezin komt vaker voor dan we denken. Vaak nemen professionele instanties beslissingen over de aanpak en niet het hulpvragende gezin. Tijdens Eigen Kracht conferenties daarentegen maken de familie en het sociale netwerk zelf een plan om het geweld te laten stoppen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Workshopleider: Rob van Pagée (Eigen Kracht - Centrum voor herstelgericht werken)

Geweld in de openbare ruimte

"Als ik dit gesprek niet zou hebben gehad, had ik je de volgende keer finaal in elkaar geslagen." (slachtoffer van mishandeling) - In het uitgaansgebied van een relatief kleine gemeente wordt iemand in elkaar geslagen. De kans is groot dat beide partijen elkaar later opnieuw tegenkomen, in datzelfde uitgaansgebied. Loopt het dan weer uit de hand? Een manier om mogelijke herhaling te voorkomen is het organiseren van een confrontatie tussen slachtoffer en dader. Hoe werkt zo"n confrontatiegesprek? En in welke situaties kan je het toepassen?

Workshopleider: Annemoon Segers (Slachtofferhulp Nederland)

Lunchprogramma
: schiettraining, ervaringsinstallaties, vechtsport en meer

Wat is het om bij een geweldsdelict betrokken te zijn? We zien de beelden en lezen de berichten: geweldsdelicten roepen verontwaardiging en boosheid op, en soms worden we alleen maar door onbegrip overweldigd. Maar de betrokkenen moeten verder. Om de aanwezigen bij de dag te laten ervaren wat de impact kan zijn van een geweldsdelict zijn er diverse interactieve programma-onderdelen.

Zo is er een virtuele schiettraining. In de ervaringsinstallaties kunnen mensen ondergaan wat het is om bij een geweldsdelict betrokken te raken: als dader, slachtoffer, toeschouwer of professional. Bij het interactieve theater wordt ingegrepen bij geweldssituaties en tijdens de training in vechtkunst leren deelnemers wat je moet doen als praten niet meer helpt.

VU-podium en Blaise Pascal Instituut werken voor de organisatie van dit project samen met:

Creápolis Media | Eigen Kracht - Centrum voor herstelgericht werken | Slachtofferhulp Nederland

Valeriuskliniek GGZ Buitenamstel | Veilig In en Om School

Dit project wordt gerealiseerd met financiële bijdragen van de Vrije Universiteit,

het VU medisch centrum en de Vereniging VU-Windesheim.