Rabobank Nederland

Rabobank en vakbonden eens over nieuwe CAO Rabobank Nederland , 29/04/2004 09:12
---

De nieuwe CAO van de Rabobank is rond en zal ingaan op 1 juli 2004 en loopt tot 1 mei 2005. Medewerkers ontvangen in september een eenmalige resultaatgerelateerde uitkering van 1,5%. In 2005 komt er een nieuw beoordelings- en beloningssysteem, dat voor het eerst in 2006 een variabel inkomen zal uitkeren.

Nieuw beoordelings- en beloningssysteem Vandaag bereikten de Rabobank en de vakbonden een onderhandelingsresultaat over de nieuwe ondernemings-CAO. Daarmee is de Rabobank dit jaar wederom de eerste grootbank met een nieuwe CAO. De Rabobank-CAO zal ingaan op 1 juli 2004 en loopt tot 1 mei 2005. De 43.000 Rabobankmedewerkers onder de CAO ontvangen een eenmalige resultaatgerelateerde uitkering van 1,5% per 1 september 2004. Met ingang van 2005 komt er voor de medewerkers een nieuw beoordelings- en beloningssysteem, dat voor het eerst in 2006 een variabel inkomen zal uitkeren.

De Rabobank en de vakbonden zijn het eens geworden over de invoering van een nieuw beoordelings- en beloningssysteem per 2005. Het is gericht op een meer resultaatgerichte werkwijze, waarbij afspraken worden gemaakt over individuele en gezamenlijk te bereiken resultaten. De beloning zal in de vorm van een variabel deel meebewegen met de resultaten van de organisatie en de prestaties van het individu en het team. Bij de overgang naar het nieuwe systeem komen enkele van de bestaande beloningselementen te vervallen, zoals de vaste jaarlijkse periodieken en de vaste beoordelingstoeslag. De medewerkers behouden wel hun huidige individuele inkomen. Zij ontvangen een eenmalige compensatie van 1% per 1 januari 2006 ter compensatie van de verschuiving van de aanvang van het beloningsjaar van januari naar april in het nieuwe systeem.

De Rabobank continueert het door haar ingezette beleid om zoveel mogelijk werk-gelegenheid te behouden. Daar waar nodig zal het personbeelsbestand echter naar beneden moeten worden bijgesteld. Grootschalige, groepsbrede en schoksgewijze mutaties in het personeelsbestand zijn vooralsnog niet voorzien. Het huidige Sociaal Statuut blijft daarom voorlopig van toepassing. Desalniettemin wordt in het komende jaar met de vakorganisaties verder besproken in hoeverre de faciliteiten worden aangepast of uitgebreid. Zeker voor situaties binnen de organisatie waar mogelijk wel sprake zal zijn van een omvangrijke verandering, in een kort tijdsbestek en met een geringe herplaatsbaarheid van medewerkers.

Verder is in navolging van de Wet loonbetaling tweede ziektejaar en de afspraken in de STAR afgesproken dat de Rabobank in het tweede ziektejaar 70% van het salaris doorbetaalt bij volledige arbeidsongeschiktheid. Dat was tot nu toe 100%. Partijen zijn van mening, dat de huidige regeling onvoldoende bijdraagt tot een vlotte reïntegratie.

Tenslotte werd de vakorganisaties tegemoet gekomen door vakbondsleden de mogelijkheid te geven hun contributie voortaan uit het brutoloon te gaan betalen en door een 2,5% hogere financiële bijdrage aan de vakbondsactiviteiten.

De CAO geldt voor alle medewerkers van de aangesloten Rabobanken, Rabobank Nederland (inclusief Rabobank International), Rabofacet en De Lage Landen. In totaal betreft het zo'n 43.000 van de 57.000 medewerkers die bij de Rabobank Groep werken.

Jaap Lammers, hoofd Arbeidsvoorwaarden van Rabobank Nederland, is verheugd over het resultaat: "Onze eenmalige uitkering is gezien de salarisontwikkelingen bij andere werkgevers en het Centrale Akkoord verantwoord. De CAO-partijen onderschreven het nut en de noodzaak van de invoering van het nieuwe beoordelings- en beloningssysteem. We zijn al lange tijd met de bonden met dit onderwerp bezig en het werpt dan nu zijn vruchten af.'

De nieuwe CAO ondersteunt het beleid om via een optimaal arbeidsklimaat bij te dragen aan het realiseren van de primaire ambitie van de Rabobank om zo goed mogelijk de markt te bedienen. Dit beleid heeft er het afgelopen jaar toe geleid dat de Rabobank in rankings van diverse onderzoeken is gestegen als favoriete bank én werkgever!

Het onderhandelingsresultaat is namens de Rabobank ondertekend door Jaap Lammers, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie. Namens de vakbonden werd de overeenkomst ondertekend door Wim ter Welle (De Unie) en Fred Polhout (FNV Bondgenoten), Ike Wiersinga (CNV Dienstenbond) en Harma Pethke (Beroepsorgani-satie Banken Verzekeringen).