Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

29 april 2004

Nr. 04/104

SIOD stuit op valse veiligheidscertificaten in chemische industrie

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft de afgelopen dagen in opdracht van het Openbaar Ministerie in Rotterdam drie verdachten aangehouden die valse veiligheidscertificaten zouden hebben afgegeven voor de petrochemische industrie. De drie waren betrokken bij een instituut en een examenbureau voor opleidingen op het gebied van veiligheid in de chemische industrie.

De SIOD onderzoekt nog hoeveel van de negenduizend zogenoemde VCA-certificaten die het examenbureau in de afgelopen drie jaar heeft uitgegeven, vals waren. De dienst heeft tot nu toe honderdvijftig gevallen ontdekt. Werknemers in de petrochemische industrie zijn verplicht vooraf een cursus te volgen over veiligheidsrisico s in deze branche. Ook leren zij hoe te handelen bij calamiteiten.

De SIOD stuitte op de fraude toen deze onderzoek deed naar een Limburgs bedrijf dat in Duitsland werknemers ronselde voor de petrochemische industrie in Nederland. Het bedrijf maakte misbruik van detacheringsverklaringen, waardoor 15 miljoen euro aan belasting en premies werden ontdoken. De werknemers werden geleverd aan ondernemingen die het onderhoud bij chemische bedrijven verzorgen. Bij het onderzoek stuitte de SIOD op de valse certificaten, waarna het spoor naar de drie verdachten leidde, die vanuit de regio Rotterdam opereerden.

De handel in valse certificaten kan leiden tot gevaarlijke situaties bij petrochemische bedrijven. Door gebrek aan kennis over veiligheid kunnen risico s verkeerd worden ingeschat en kunnen fouten gemaakt worden. Bovendien is sprake van oneerlijke concurrentie. De ondernemingen die aan de chemische industrie personeel zonder opleiding leveren, kunnen werken tegen lagere kosten.


---

Voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichter van de SIOD, Magda de Vetten: 070-3335323 of 06-51716255.