Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Openingsspeech voorzitter Martin van Rooijen tijdens de Unieraadsvergadering van de KNAU op zaterdag 24 april 2004

Dames en heren,

Leden en kandidaat-leden van de unieraad, ereleden, pers, medewerkers van het bondsbureau en alle andere aanwezigen die betrokken zijn bij de atletieksport.

Graag heet ik u mede namens de overige leden van het uniebestuur vandaag van harte welkom voor deze voorjaarsvergadering van de unieraad van de KNAU.

Het is, op twee dagen na, vandaag precies één jaar geleden dat u mij heeft benoemd als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Ik kan u zeggen dat het in meerdere opzichten een enerverend jaar is geweest.

Uiteraard vanwege de sportieve successen en nog het meest recent tijdens de Europacup indoor in Leipzig. Het was werkelijk hartverwarmend getuige te zijn van het feit dat een jonge ploeg atleten onverdroten de strijd aanging met sterke atletieknaties als Duitsland, Engeland en Frankrijk en hoog scoorde. Dit soort successen hebben we nodig om de atletieksport verdere impulsen te geven. Dat het up en down is blijkt uit het enigszins tegenvallende resultaat van de WK indoor in Budapest.

Bovendien hebben we genoten van een aantal uitstekend georganiseerde loopevenementen met massale belangstelling, zoals onlangs de Marathon van Rotterdam. Daar wist Luc Krotwaar op bewonderenswaardige wijze zijn selectie voor Athene veilig te stellen. Op dit moment verblijven de atleten van de sprintselectie ter voorbereiding op de Olympische Spelen op stage in Italië. Laten we onze topatleten met Henk Kort en de overige leden van het begeleidingsteam vanaf deze plaats vandaag alle succes toewensen op weg naar dit belangrijkste, mondiale, sportevenement. Onze morele steun verdienen! Financieel hebben wij hun alle ruimte gegeven met een grote investering.

Voor wat betreft de internationale evenementen verwijs ik nog naar de voortvarendheid waarmee de Stichting FBK Games ook de organisatie van de EC Meerkamp in Hengelo voor aanstaande zomer heeft opgepakt. Dat belooft een mooie wedstrijd te worden in een erg druk sportweekend met EK voetbal, Tour de France en Wimbledon.

Ook de voorbereidingen voor de EK Cross eind 2005 zijn inmiddels door het LOC in Tilburg stevig ter hand genomen. We maken ons bovendien op voor de organisatie van de WK voor atleten met een beperking in 2006 op een nog nader te bepalen locatie in ons land. Positief dus!

We hebben samen met het MT veel energie gestoken in het opstellen van de contouren voor het meerjarenbeleid 2005-2008. Aan de hand van een eerste aanzet zullen we later op de dag hierover met elkaar in discussie gaan. Duidelijk is wel dat er nog lastige keuzes voor ons liggen. De overheid trekt zich immers terug en de mogelijkheden qua sponsoring lijken ondanks alle inspanningen voorlopig beperkt. Dat betekent dat we meer dan in het verleden zaken op eigen kracht zullen moeten zien te realiseren. Waarbij ledengroei hoofddoel is én zal blijven. Ledengroei is onze geheime sponsor; we hopen dit jaar nog voor Athene de 100.000 leden te bereiken! Daarnaast willen we onze positie versterken mede door de inzet van Ger Sluijs, voorheen sponsor manager bij een grote financiële instelling, die ons als adviseur van het bestuur ons op het gebied van marketing en sponsoring gaat bijstaan. Op die manier is het denkbaar dat het uniebestuur niet met een extra bestuurslid voor deze portefeuille hoeft te worden uitgebreid.

Het meerjarenbeleid is de koers, het doel van de komende jaren zoals het bestuur en het MT dat zien. Om dat doel te bereiken is een proces van verandering en vernieuwing nodig. Dat komt ondermeer op het volgende neer:

* Creatief de mogelijkheden onderzoeken in de lopersmarkt van de vele honderdduizenden ongebonden lopers als een consumen-tenmarkt.
* Klantgericht denken.

* Extern gericht werken.

We moeten de ongebonden lopers meer aan de KNAU binden, hetzij via onze verenigingen, dan wel via de KNAU direct maar dan op een meer aansprekende wijze dan Loopservice.nl tot dusver. Het zou misschien ook indirect moeten onder het motto 'you never walk alone' via een andere organisatievorm onder auspiciën van de KNAU, of zelfs alleen via het aanbieden van producten en diensten. Zoals bijvoorbeeld de Road to Rotterdam en Start to Run. Om de ongebonden loper te bereiken hebben we als onderdeel van het meerjarenbeleidsplan het loopsportplan 2005-2008 ontwikkeld met een groot aantal nieuwe initiatieven.

Voor het welslagen van het proces van verandering en vernieuwing in de KNAU is een cultuuromslag nodig, een sense of urgency en het benutten van kansen. We zullen dus ook de ramen en deuren open moeten zetten naar de markt en consument. Het bestuur geeft samen met het MT koers en tempo aan. Het MT bereidt voor en voert samen met het bureau uit. Alleen wanneer je samen een gedeeld gevoel hebt om succes te willen hebben, zullen we ook succesvol zijn. Dat is ook een les uit het verleden.

Afgelopen woensdag waren we bij de staatssecretaris van VWS, mw. Ross-Van Dorp, om ons loopsportplan 2005-2008 te presenteren en van gedachten te wisselen over mogelijke initiatieven om het kabinetsbeleid op het gebied van gezondheid en bewegen te concretiseren. We vonden een zeer gewillig oor voor deze nieuwe impulsen en hopen binnen afzienbare tijd hiervoor support te mogen ontvangen. De staatssecretaris was zeer te spreken over ons breed opgezette plan: zeker niet te ambitieus, logisch, creatief en het sprak haar zeer aan dat het met vele andere partners is. Zij heeft toegezegd dat voor de zomer een besluit wordt genomen. Op korte termijn zullen wij ook met minister Hoogervorst hierover spreken in het kader van preventiebeleid.

Wij willen de KNAU aan de overheid ook presenteren met een maatschappelijke functie: bereid zijn de overheid te helpen bij de uitvoering van hun beleid gericht op gezondheid en bewegen. Wij hebben het professionele kader o.a. de vele honderden looptrainers, de organisatie en de accommodaties. Feit is wel dat we alles op alles zullen moeten zetten om de band met het grote ongebonden loperslegioen te versterken. Vandaar ook de kandidaatstelling van Henk Stevens waar we later op de dag nog nader op terug zullen komen.

De afgelopen maanden bezochten wij tevens organisatoren van grote evenementen en een aantal overleggen met voorzitters van verenigingen in den lande om de band met de verenigingen en de leden te versterken. Ondanks de kritische geluiden hebben wij hieraan met genoegen deelgenomen, Geen dikke pakken papier maar wel heel concreet wat de problemen zijn, wat er beter kan en wat we daarvoor zouden moeten doen. Een benadering, dat zult u begrijpen, die mij zeer aanspreekt. We hebben hier nog een hoop te winnen! We zullen goed na moeten denken hoe we deze band kunnen verbeteren. Ook bij de verenigingen en leden is vaak de vraag: wat hebben we eigenlijk aan de KNAU en waarom betalen we contributie? Dat mag in de toekomst geen vraag meer zijn. We zullen een kort en duidelijk antwoord geven: meerwaarde bieden! Dit is een taak van de KNAU naar de verenigingen en van de KNAU en de verenigingen samen aan de leden.

De atletieksport brengt ons hier vandaag bijeen. Dat is een goed moment om stil te staan bij het heengaan van de grootste atlete die Nederland ooit heeft gekend, Fanny Blankers - Koen. Haar afscheid was bijzonder indrukwekkend en zij zal in onze herinnering voortleven als een levende legende en een monument voor de atletieksport. Mag ik u verzoeken een moment stilte in acht te nemen en in Fanny al diegenen te gedenken die u dierbaar zijn en ons de afgelopen periode zijn ontvallen.

Het uniebestuur heeft recent een voorlopige intentieverklaring ondertekend om te participeren in het te vestigen Huis van de Sport. In totaal 17 bonden hebben deze verklaring tot nu toe ondertekend. Het plan voorziet in mogelijkheden tot gezamenlijke huisvesting, facilitering en gebruik van bepaalde diensten. Insteek van de KNAU is om de mogelijkheden te kunnen onderzoeken tot verhoging van de efficiency en verbetering van de kwaliteit van producten en processen.

Ik hoef niet te verhelen dat de afgelopen periode in organisatorisch opzicht niet gemakkelijk is geweest in verband met het vertrek van de voormalig directeur Gert Hekkert. Wij vertrouwen er op dat u begrip heeft voor het feit dat wij ons wensen te houden aan de afspraak om over deze arbeidsrechtelijke kwestie niet verder naar buiten te treden.

Dames en heren, voor een aantal onder u zal dit vandaag de laatste vergadering van de unieraad in deze samenstelling zijn. Er staan enkele onderwerpen op de agenda die in belangrijke mate bepalend zijn voor de toekomst van de KNAU. De omvang van het negatieve resultaat van het financieel jaarverslag 2003 baart ons ernstig zorgen. Laat duidelijk zijn dat het uniebestuur er alles aan gelegen is om in 2004 weer uit te komen op een financieel verantwoorde huishouding van de KNAU. Dat zal binnen de organisatie nog de nodige pijn opleveren, doch het is noodzakelijk om ook op langere termijn te kunnen overleven. We staan hierin uiteraard niet alleen, meerdere sportbonden met NOC*NSF voorop ervaren beperkingen in de beschikbare middelen. Uniebestuur en managementteam zullen hierin de juiste koers moeten zien te vinden. En ook uw rol als lid van de unieraad is hierbij uiteraard onontbeerlijk.

Na de jaren van overschotten met overheidssubsidie en grote sponsors zitten we nu met jaren van tekorten zonder grote sponsors en straks met misschien zonder overheidssubsidie.

Maar we gedragen ons nog alsof we in de goede jaren leven van overschotten: met onvoldoende kwaliteit van begroten en budgetteren en nog erger onvoldoende budgetdiscipline om de uitgaven binnen het budget te willen houden. Om het duidelijk te zeggen: er is in bepaalde omstandigheden gehandeld of het budget er niet toe doet, anders zijn de forse budgetoverschrijdingen niet te verklaren.

Behoud van onze grote ambities van het meerjarenbeleid en het niet meer toestaan van begrote of gerealiseerde tekorten zal een hieroïsche inspanning vergen en ook het stellen van prioriteiten en het nemen van soms pijnlijke beslissingen.

Ik wens u allen graag constructieve beraadslagingen toe en verklaar hiermede deze voorjaarsvergadering van de unieraad voor geopend.

Dank u wel.

Home