TNO

Gouden RAI Wiel voor TNO Wegtransportmiddelen

28-04-2004 - TNO Wegtransportmiddelen heeft op 27 april uit handen van minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat het Gouden RAI Wiel ontvangen. Namens TNO Wegtransportmiddelen werd de prijs in ontvangst genomen door ir. Hans Huis in 't Veld, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO.

De RAI Mobiliteitsprijs is aan TNO Wegtransportmiddelen toegekend vanwege de langjarige verdiensten van het instituut op het gebied van veiligheid en milieu van wegvoertuigen. De overhandiging van de onderscheiding vond plaats tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner in het Mauritshuis te Den Haag. Het Gouden RAI Wiel werd in 2003 voor de eerste maal uitgereikt aan mr. Pieter van Vollenhoven in zijn functie van voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid.

Over de toekenning van de prijs beslist een Comité van Aanbeveling waarin dit jaar zitting hadden: mr. J. Schraven (voorzitter VNO-NCW), mr. G.H.N.L. van Woerkom (hoofddirecteur ANWB), mr.drs. L.C. Brinkman (voorzitter AVBB en voorzitter Commissie Transport & Infrastructuur VNO-NCW), ing. J.B. Schueler (bondsvoorzitter BOVAG) en dr. ir. J.R. Vermeulen (algemeen voorzitter RAI Vereniging).

In zijn toelichting op de toekenning van de prijs schrijft het Comité van Aanbeveling dat TNO Wegtransportmiddelen zich in de jaren zeventig een stevige positie heeft verworven op het gebied van verbrandingsmotoren en aandrijvingen op basis van alternatieve brandstoffen (LPG en later ook aardgas en methanol). Nog steeds heeft het TNO-instituut op dit gebied een sterke positie. Momenteel omvat het werkgebied ook de onderwerpen geavanceerde motorregelsystemen en uitlaatgasnabehandeling, met name ook voor dieselmotoren.

In de loop van de jaren heeft TNO Wegtransportmiddelen met milieugericht onderzoek een objectieve bijdrage geleverd aan de inbreng van de Nederlandse overheid bij de ontwikkeling van de Europese uitlaatgaswetgeving.

Op het gebied van het weggedrag van voertuigen richt het instituut zich vooral op het verbeteren van de prestatie op de weg en in het verkeer van het voertuig zelf en op de combinatie voertuig - bestuurder. Bekend is het instituut ook door het werk aan banden, en het onderzoek gericht op systemen ter ondersteuning van de bestuurder in zijn rijtaak.

In de loop van ruim dertig jaar heeft TNO Wegtransportmiddelen zich ontwikkeld van een instituut met ruim twintig medewerkers met heel beperkte mogelijkheden tot een internationale toeleverancier van R&D-diensten en softwareproducten met circa 350 gekwalificeerde medewerkers, en met - buiten de vestigingen in Delft en Helmond - eigen kantoren in Detroit, Tokyo en enkele Europese automotive-centra.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon

TNO Wegwijzer

T 015 269 69 69

infodesk@tno.nl