Dienstenbond CNV

Outsourcing mainframe Achmea Active eerste in rij? 29-04-2004

Achmea heeft de CNV Dienstenbond meegedeeld dat zij voornemens is het mainframe in Apeldoorn te outsourcen. Redenen hiervoor zijn kostenreductie en een stabielere infrastructuur. De CNV Dienstenbond heeft er bij Achmea op aangedrongen om tot afspraken te komen over de sociale gevolgen van de outsourcing.

Op dinsdag 27 april heeft overleg plaatsgevonden tussen Achmea en de CNV Dienstenbond. Tijdens dit overleg heeft Achmea Active een toelichting gegeven op haar voornemen om het mainframe in Apeldoorn te outsourcen naar Atos Origin. De outsourcing zou gaan om 10 tot 18 medewerkers en heeft als doel om de kosten terug te brengen en de infrastructuur stabieler te maken. De inzet van Active is om het mainframe te verplaatsen naar een locatie in de buurt van Apeldoorn (Arnhem is een optie). Verder zal Achmea een koppeling leggen tussen het afnamecontract en de periode dat werk gegarandeerd wordt. Active en Achmea hebben aangegeven na te denken over outsourcing van andere onderdelen van Active, maar dat daar nog geen concrete besluiten over zijn genomen. Wel betekent dit zowel voor Achmea als voor Atos dat deze outsourcing nauwlettend zal worden gevolgd. Op 17 mei krijgt de OR een adviesaanvraag. De OR moet dan nut en noodzaak van de outsourcing beoordelen. Het is de bedoeling van Active en Atos Origin om op 1 juli het contract te tekenen en men richt zich op 1 november voor de feitelijk outsourcing.

De CNV Dienstenbond heeft haar bezorgdheid geuit over de sociale gevolgen van de outsourcing en er bij Achmea op aangedrongen om daarover afspraken te maken. Achmea heeft toegezegd dat we net als bij de outsourcing van de ICT en het backoffice van Staal Bankiers (naar Ordina) met elkaar in overleg gaan over een sociaal protocol, waarin de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen worden geregeld. Dit kunnen we gaan doen op het moment dat de onderhandelingen tussen Achmea en Atos Origin in een wat verder gevorderd stadium zijn en als we de OR hierover hebben gesproken. De CNV Dienstenbond heeft er verder bij Achmea op aangedrongen algemene afspraken te maken over outsourcing door Achmea, gezien het feit dat dit nu de tweede outsourcing in korte tijd is en de kans groot is dat er meer zal volgen. Achmea heeft daarmee ingestemd en in het kader van de gesprekken over een nieuw sociaal plan rond de zomer, zullen we ook over outsourcing spreken. We houden u hiervan op de hoogte.

Garanties Achmea-medewerkers i.v.m. fusie Levob De CNV Dienstenbond heeft nadat de fusie met Levob werd bekend gemaakt er bij Achmea op aangedrongen dat Achmea-medewerkers dezelfde werkgarantie krijgen als gevolg van de fusie als Levob-medewerkers. De CNV Dienstenbond heeft dit punt ook bij de Centrale Ondernemingsraad van Achmea neergelegd, die over de fusie moet adviseren. Achmea heeft tijdens het overleg aangegeven serieus na te denken over dit verzoek en op korte termijn met een standpunt te komen. De CNV Dienstenbond wacht dit vol belangstelling af.

Gevolgen locatiebeleid
Opnieuw hebben we gesproken over het locatiebeleid van Achmea dat enige tijd geleden bekend is gemaakt. Tot voor kort nam Achmea besluiten over locaties op ad hoc basis. Daar wilde men toch meer structuur in aanbrengen. Uitgangspunten daarbij zijn geweest dat men wil voorkomen dat grote contigenten medewerkers moeten gaan verhuizen als gevolg van het huisvestingsbeleid, maar dat men anderzijds wel de kosten van huisvesting wil terugbrengen. Op grond van die uitgangspunten heeft men vastgesteld dat binnen 10 jaar gestreefd moet worden naar 5 kernlocaties en een hoofdkantoor. Op elk natuurlijk moment vanuit vastgoedperspectief zal een stap worden gezet richting de 5 kernlocaties. Hierover ligt een adviesaanvraag bij de COR.

De CNV Dienstenbond heeft tijdens het overleg opnieuw aandacht gevraagd voor locaties zoals Groningen en Enschede die in het verleden locatiegaranties zouden hebben gekregen. Van Groningen is dit bij Achmea bekend en stelt Achmea dat zij deze garantie tot 1 januari 2006 wel wil nakomen, maar dat in overleg met de lokale werknemers wordt gekeken of het ook eerder kan. Van garanties voor Enschede zegt Achmea niets te weten. Afgesproken is dat dit wordt uitgezocht en daar tijdens het volgende overleg op terug wordt gekomen. Tenslotte heeft de CNV Dienstenbond aandacht gevraagd voor de vestiging in Den Bosch, die, naar het lijkt, het meest getroffen wordt, aangezien er geen kernlocaties in de buurt zijn aangewezen. Achmea heeft aangegeven dat er op dit moment geen concrete plannen zijn om Den Bosch te sluiten.

Staal Bankiers
Staal Bankiers heeft tijdens het overleg een toelichting gegeven op de ontwikkelingen binnen Staal Bankiers rond de reorganisatie en outsourcing. De OR heeft een positief advies gegeven op de adviesaanvraag en Staal Bankiers is volop bezig met de uitvoering. De vakorganisatie hebben geageerd bij Staal Bankiers tegen de korte reactietijd voor het belangstellingsformulier. Afgesproken is dat Staal Bankiers dit in het vervolg zorgvuldiger zal doen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen telefoon (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl