Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

BouwNed beoordeelt Nota Ruimte vooral op uitvoering

28 april 2004 - Het is op zich een goede zaak, dat er na twee jaar uitstel nu eindelijk een nota op tafel ligt waarin het kabinet inzicht geeft in zijn visie op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Maar waar het uiteindelijk om gaat is de praktische uitvoering van de Nota Ruimte. Wie wordt waarvoor verantwoordelijk? Is er voldoende geld om de doelstellingen te realiseren? Pakken lagere overheden ontwikkelingsplanologie voldoende enthousiast op? Hebben zij daar de capaciteit en deskundigheid voor in huis en zijn zij bereid de projectleiding aan private partijen over te laten?

Aldus BouwNed in een reactie op de Nota Ruimte van het kabinet. BouwNed kan zich in grote lijnen vinden in de nota en vindt het ook terecht dat versterking van de economie als uitgangspunt wordt gehanteerd. Want om geld te kunnen uitgeven, zal het toch eerst moeten worden verdiend.

Dat de nota de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke plannen vooral bij de lagere overheden legt en daarbij voor een gebiedsgerichte aanpak (ontwikkelingsplanologie) kiest, is BouwNed uit het hart gegrepen. Het is van groot belang om marktpartijen zo vroeg mogelijk bij het maken van ruimtelijke plannen te betrekken. BouwNed zal provincies en gemeenten erop aanspreken dat zij hun door de nota toegekende vrijheid daadkrachtig oppakken en de verantwoordelijkheid nemen om de Rijksambities, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, te realiseren. Wel zal het Rijk de lagere overheden hiervoor voldoende instrumenten in handen moeten geven via wetgeving en ook de nodige financiële ondersteuning moeten bieden.

De kosten voor groene en blauwe voorzieningen mogen wat BouwNed betreft niet eenzijdig op de rode ontwikkelingen worden afgewenteld. Zeker als het gaat om functies met een algemeen belang, zal de overheid hieraan financieel moeten bijdragen. Ook waarschuwt BouwNed dat een opeenstapeling van groene voorzieningen ontwikkelingen kan belemmeren. Er moet meer
duidelijkheid komen over de voorwaarden en begrenzingen van zaken als noodoverloopgebieden, ecologische hoofdstructuur, vogel- en habitatrichtlijngebieden en natuurbeschermingsgebieden.

Bron
Bouwned