Provincie Noord-Brabant

                                                  

Resultaat onderzoek VROM-Inspectie:

Toezicht op bodemsaneringen in Brabant sterk verbeterd

In 2003 heeft de VROM-Inspectie onderzoek gedaan naar het toezicht van de provincie Noord-Brabant op bodemsaneringen door particulieren en bedrijven. De VROM-Inspectie vindt dat de Provincie sinds een vorig onderzoek over 1999/2000 het toezicht sterk heeft verbeterd. De kwaliteit van het toezicht is voldoende en de kwantiteit is goed. Er bestaat vertrouwen bij de VROM-Inspectie dat de gesignaleerde positieve lijn zal worden doorgezet.

Naar aanleiding van het onderzoek over 1999/2000 heeft de Provincie een toezichtsplan opgesteld. In dit plan staat vermeld op welke wijze de Provincie toezicht houdt op bodemsaneringen die door particulieren en bedrijven worden uitgevoerd. Als gevolg hiervan wordt iedere bodemsanering door een toezichthouder van de Provincie bezocht en is die aanwezig als de bemonstering van de saneringsput plaatsvindt. Daarnaast worden steekproefsgewijs achteraf onderzoeken uitgevoerd om het saneringsresultaat te controleren. De resultaten van het onderzoek van 2003 bevestigen dat hierdoor de kwaliteit en de kwantiteit van het toezicht sterk is verbeterd.

De VROM-Inspectie heeft een aantal verbeterpunten genoemd. Deze aanbevelingen worden gebruikt bij de verdere verbetering van het toezicht op bodemsaneringen. Twee verbeterpunten zijn al opgepakt. Het bodemkundig controle-onderzoek door de Provincie is uitgebreid doordat hiervoor vanaf 1 januari 2004 extra capaciteit beschikbaar is. Daarnaast is de procedure voor het beoordelen van een evaluatierapport gewijzigd, zodat de inbreng van de toezichthouder bij de beoordeling van het evaluatierapport is geborgd.



Provincie Noord-Brabant