Ingezonden persbericht


Persbericht

HR MANAGERS OPTIMISTISCH OVER GROEI BANEN

Vervanging van print door internet zet door

Amsterdam, 28-04-2004 - HR Managers in het Nederlandse bedrijfsleven zijn optimistisch over de ontwikkeling van banen in de komende jaren. Bijna de helft van de recruiters geeft aan dat hun bedrijven weer aan het groeien zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group dat in opdracht van Monsterboard.nl onder recruiters en werknemers is uitgevoerd. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van het tienjarige bestaan van Monster, de moederorganisatie van Monsterboard.nl.

Van de ondervraagde recruiters geeft 35 procent aan in het wervingsproces inmiddels uitsluitend nog internet te gebruiken. Slechts 3 procent van de recruiters verwacht over tien jaar nog net zoveel te werven via print. Daarmee staat de recruitmentwereld voor behoorlijke veranderingen. Print blijft een rol spelen, maar verliest aan belang, daarover zijn zowel recruiters als werkzoekenden het eens. Algemeen verwacht wordt dat het aantal personeelsadvertenties in print - ten opzichte van het aantal beschikbare vacatures - verder zal afnemen.

Oriëntatieproces
Meer dan de helft van de recruiters (54 procent) geeft aan dat ze print in het wervingsproces blijven gebruiken, maar wel in combinatie met internet. Print wordt voornamelijk gebruikt omdat de gewenste doelgroep hier zoekt. Bijna een kwart van de werknemers (22 procent) denkt dat het internet in het oriëntatieproces de belangrijkste rol gaat spelen. Op de vraag wat het zou betekenen als er geen personeelsadvertenties meer te vinden zouden zijn in print, geeft 92 procent van de respondenten aan dit prima te vinden. De reden die zij hier onder meer voor opgeven, is dat zij op internet sneller kunnen zoeken. Werkgevers zeggen werknemers vanzelfsprekend te volgen in hun oriëntatiegedrag.

Vertrouwen in de toekomst
Ondanks eerdere pessimistische berichten over de ontwikkeling van de werkgelegenheid, zien de ondervraagde recruiters de toekomst positief tegemoet. 78 procent verwacht op de middellange termijn (5 jaar) een groei van zowel omzet als personeel. De belangrijkste reden dat men op zoek is naar een nieuwe werknemer is nu nog een vrijgekomen functie (53 procent). Bijna de helft (43 procent) van de recruiters zegt dat het bedrijf nu al aan het groeien is en dat men daarom op zoek is naar nieuwe werknemers. Monsterboard.nl ziet in het groeiende aantal geplaatste vacatures op de site en de sterke groei in het aantal nieuwe klanten een bevestiging van het onderzoek. Rob Brouwer, Managing Director van Monsterboard.nl: "We verwachten dat onze klanten dit jaar meer dan 100.000 vacatures plaatsen op de site. Het afgelopen kwartaal waren dit er al ruim 29.000. Dit is een groei van 13 procent vergeleken met het kwartaal ervoor."

/ / / /

Achtergrondinformatie (