Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 58

29 april 2004 .

Doorbraak voor woningbouw Waterwegcentrum Hoek van Holland

De bedrijven Euromax, European Bulk Services en Maasvlakte Olie Terminal hebben gisteren hun beroep bij de Raad van State ingetrokken. Aanleiding voor de intrekking is een eerder deze week afgesloten overeenkomst tussen de gemeente Rotterdam en de bedrijven. De intrekking betekent groen licht voor het project Waterwegcentrum in de deelgemeente Hoek van Holland.

De bezwaren van de bedrijven waren gericht op het Waterwegcentrum 1, een woningbouwplan in de deelgemeente Hoek van Holland. Gedeputeerde Staten verleenden eind 2002 een zeehavenontheffing, een ontheffing voor een hogere grenswaarde voor geluid als gevolg van de industriële activiteiten op de Linker Maasoever. De drie bedrijven tekenden vervolgens beroep aan omdat zij - samen met hun ondernemersorganisatie Deltalinqs - vonden, dat de zeehavenontheffing niet verleend had kunnen worden. Tevens vreesden zij, als gevolg van klachten van toekomstige bewoners, te worden geconfronteerd met extra kosten als gevolg van extra voorschriften die aan hun milieuvergunningen zouden worden toegevoegd.

De deze week gesloten overeenkomst doet recht aan de bezwaren en maakt tegelijkertijd de herstructureringsopgave in Hoek van Holland mogelijk. Kern van de overeenkomst, die in gezamenlijkheid en onder leiding van wethouder Van Sluis is opgesteld, is dat de nu geldende milieuruimte van de bedrijven van kracht blijft en dat de voor de toekomst vastgelegde ontwikkelingsmogelijkheden niet worden aangetast. Daarnaast zegt de gemeente toe zich maximaal in te spannen om de hinder voor toekomstige bewoners in het project Waterwegcentrum zoveel mogelijk te beperken. Een speciaal team bestaande uit de DCMR Milieudienst Rijnmond, een afvaardiging van de bedrijven en de (deel)gemeente wordt hiervoor in het leven geroepen. Tot slot zal de gemeente informatie over de milieukwaliteit en getroffen maatregelen aan de woningen aan kopers en gebruikers ter beschikking stellen.

Het project Waterwegcentrum in Hoek van Holland biedt mogelijkheden voor maximaal 1150 woningen, hotelfaciliteiten, horeca en detailhandel. Voor meer kunt u kijken op www.waterwegcentrum.nl.

Noot voor de redactie/